Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

8.10.2016. 9:25
Litva
 
Lithuania's president has joined hundreds of people marking the 75th anniversary of the massacre of about 2,000 Jews by Nazi occupiers and their Lithuanian collaborators in the town of Moletai.

Predsjednik Litve se pridružio stotinama osoba u gradu Moletaju koje su označavale 75 - godišnjicu od masakra na oko 2.000 Židova od strane Nacista i njihovih suradnika. To je prvi puta da se dogodila takva komemoracija  masakra, te je predsjidica Dalia  Grybauskaite  da time Baltička zemlja postaje otvorenija i tolerantnija. U toku II. svjuetskog rata ubijeno je više od 90% ( 240.000) Židova . Uloga domaćih jedinica u masakru je osjetljivo u Litvi jer se ona oglavnom smatra žrtvom i nacista i sovjetske okupacije.   Smatra se da je povijest holokausta u Litvi još "bolna" ali  ova komemoracija je dolaz pomaka u društvu.

An international team of archeologists unearthed part of the complex that housed the former Great Synagogue of Vilnius, which Soviet authorities destroyed after World War II.



Internacionalni tim arheologa je otkrio dio kompleksa koji je bio dio sinagoga iz 17 stoljeća. Kompleks je inzternacionalno značajan jer pripada jednoj od najvažnijih židovskih zajendica u Istočnoj Europi i bilo je mjesto djelovanja  rabina Elijaha ben Salomona Zalmana (18.stoljeće) poznatoga kao Gaon Vilne. Velika sinagoga u Vilniusu bila je jedna od najvećih zgrada u Vilniusu, gradu koj je bio poznat kao "Litvanski Jeruzalem" u kojemu je 1941 bilo oko 100.000 Židova ili oko 50% populacije grada.Ubijeno je oko 95% .

Kompleks i sinagoga su bile , nakon oštećenja u II. svjetskom ratu, razorene, pokrivene zemljom  i na njima je izgrađena škola.


Lithuania’s parliament passed legislation that is expected to simplify the naturalisation of Litvak Jews abroad and their descendants.

Litvanski parlament je je donio zakon koji bi trebao pojednostavniti naturalizaciju Litvanskih Židova koji su u inozemstvu, te njihovih potomaka. Prema tom amandmanu Litvanci koji su otišli iz zemlje prije 1990, i njihovi direktni nasljednici  mogu biti naturalizirani bez odbacivanja svoje druge nacionalnosti.