Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

30.10.2016. 17:10
Srbija
 
Serbian Jews oppose rehabilitation of WWII-era prime minister

Židovi u Srbiji se protive rehabilitaciji predsjednika Srbije u vrijeme II. svjetskog rata






The Jewish community of Belgrade, the capital of Serbia, has vowed to use all legal means to prevent the rehabilitation of the country's Second World War-era Prime Minister Milan Nedic, who they say participated in the Holocaust. Nedic was prime minister from 1941 to 1944, a period during which the country was occupied by Nazi Germany. He was declared a war criminal by the Yugoslav Communist authorities after the war.

Židovska zajednica u Beogradu, glavnom gradu Srbije, je poduzela sva legalna sredstva da spriječi rehabilitaciju Milana Nedića, predsjednika Srbije u vrijeme II. svjetskog rata. 

Oni  kažu da je Nedić  sudjelovao u Holokaustu za vrijeme dok je bio ministar ( 1941-1944), kada je zemlja bila okupirana od Nijemaca.  Bio je proglašen ratnim zločincem nakon rata . 

Oko 90% židovske populacije u Srbiji je ubijeno  dok je Nedić bio na vlasti i Beograd je proglašen prvim gradom u Europi koji je "bez Židova" ( free of Jews).. 

Haris Deutsch iz Židovske zajednice je kazao da će organizacija pozvati svjedoke koji će potvrditi Nedićevo aktivno sudjelovanje u Holokaustu. 

Deutsch je rekao da će rehabilitacija osporiti nepobitne povijesne činjenice i povrijediti sve žrtve i preživjele Holokausta, a Srbija će  također pretrpjeti moralnu i političku štetu.


“Rehabilitation would represent a devaluation of indisputable historical facts, and an insult to all the victims and survivors of the Holocaust," Deutsch said. “Serbia would also suffer moral and political damage.”