Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

9.11.2016. 15:44
Kristalna noć
 
Kristalna noć je pogrom koji su nacisti u Njemačkoj i Austriji proveli u noći 9-10 studenog 1938. 





Službena izjava je bila  da je to osveta zbog atentata u njemačkoj ambasadi u Parizu od strane Herschel Grynszpan na Ernsta vom Ratha, koji je umro od ozljeda 9. studenog.

Iste noći je Goebbels, nacistički ministar propagande, kazao da je vrijeme da se kazne Židovi i poslao instrukcije po cijeloj zemlji. 


Već nakon nekoliko sati organiziran je "pogrom"- stakla u židovskim dućanima su razbijena, dućani zauzeti, stotine sinagoga i židovskih domova je zapaljeno i mnogi su Židovi fizički napadnuti. Za destrukciju je izabrano stotine sinagoga u Njemačkoj i Austriji.

Oko 30.000 Židova, mnogi od njih su bili bogati i uvaženi članovi svojih zajednica, su uhapšeni i poslani u koncentracijske logore Dachau, Sachsenhausen i Buchenwald, gdje su bili izloženi nehumanim i brutalnim uvjetima i mnogi su umrli. I u toku samog pogroma je oko 90 Židova ubijeno.

Nakon "Kristalne noći"  nacisti su nastavili da jakim antižidovskim mjerama, proces "arijezacije" i otimanja židovske imovine je intenziviran, židovska zajednica je bila prisiljena platiti bilion njemačkih maraka i ustanovljen je Centralni ured za židovsku emigraciju (Zenstralstelle fuerJuedische Auswanderung)  kako bi se prisililo  Židove da napuste zemlju ( što je tada još bilo moguće)


Plan da se uništi eu ropsko Židovstvo se sprovodio i 6 miliona Židova je ubijeno.