Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.11.2016. 16:56
ICJW konferencija u Madridu
 
U Madridu se od 13- do 15. studenog održala  "XV. ICJW European conference"  pod naslovom "The Sephardi Heritage - from Survival to Revival".

 

Konferencija je organiozirana od ICJW i CEMI ( organizacije u Španjolskoj) tako da je cijela konferencija bila  posvećena povijesti i kulturi Židova u Španjolskoj i njenim organizacijama. Prevođenje je bilo simultano na engelski, francuski  i španjolski jezik.




Program

13.studeni:

Večera dobrodošlice u reprezentativnom hotelu "Villa Magna" uz govore Europske predsjednice ICJW Liliane Seidman, predsjednica CEMI Eva Benatar i Gisele Pito, te predsjednice ICJW Robyn Lenn. Počasni gosti su bili Izraelski amabasador i predsjednik Federacije židovskih zajednica Španjolske. Uz odličnu večerubio je  muzički program ansambala " La Tuna" u originalnim nošnjama i pjesmama.




14.studeni:

 Cjelodnevni program  je započeo s "in memoriam" na umrle članove. Učesnike su pozdravili predstavnici CEMI i Židovske zajednice Madrida a počasni gost bio je bivši ministar pravde koji je održao odlični govor o postignućima Židova u Španjolskoj  kojima je i on doprinjeo.



Posebno predavanje bilo je posvećeno Doni Gracii Nassi de Mendes od strane Berte Tabor, sociologa i pisca. Slijedila su predavanja Alice Azria ( Francuska) i Florentino Portero Rodrigues (Španjolska).


Slijedio je Okrugli stol " Erensya Sephardi- Ladino Heritage" u kojem su sudjelovali direktor Centra Sefarad Israel, director Jewish studies.




Interesnatno je bilo predavanje " Interreligious dialogue with the Catholic Church: Nostra Aetate"  u kojim su sudjelovalli direkor Centra Judeo-Cristian studies u Madridu i direktorica Židovske škole u Madridu.





Većinu učesnika je ipak najviše interesirao blok predavanja " Our present day engagement in Europe and woldwide"  ( naša prisutnot i aktivnost u Europi i svijetu) u kojem su sudjelovale Karmela Belinki ( Finska) delegat u Council of Europe, Leonie De Picciotto (Švicarska) delegat u UN u Ženevi i Mary Liling, delegat u UN i Council of Erope Strasbourg. Moderator je bila Sara Winkovski (Urugvaj). Odlične "Zaključke" je prezentirala Penelope Conway (UK).Večera je bila u Centro Sefarad Israel.



15.studeni.

 Putovalo se u Toledo gdje je prijem organiziran od Juan Ignacio de Mesa iz "Real fundation de Toledo". Organizirano je  razgledavanje Toleda i film.



Nakon povratka u "Jewish community Centre of Madrid"  održana je Završna večera organizirana od David Hatshwella ., predsjednika zajednice u Madridu ,  Eve Benatar i Gisele Pilo iz  CEMI. Prikazan je kratki film "We are a "Miracle" - sjećanje na Simona Pereza. Pjevane su sefardske i druge židovske pjesme.

16. i 17. studeni



Sastanak Izvršnog odbora ICJW ( executive meetings)
sa vrlo opsežnim programom, izvještajima , diskusijama, prijedlozima i zaključcima, među kojima je i odluka o slijedećem Herzeg seminaru u Tel-Avivu u svbnju 14-16. 2017.