Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.1.2017. 10:38
Europa
 
Is Europe’s jihadist problem generating empathy toward Israel?
By CNAAN LIPHSHIZ/


The Israeli government, and Prime Minister Benjamin Netanyahu in particular, have been persistently drawing an equivalence between the attacks in Europe and attacks against Israelis by Palestinians.

I zraelska vlada , i premijer Netanyhu osobito, stalno su naglašavali  da nema razlike između napada u Europi i napada Palestinaca na Židove. Kada su Palestinski teroristi upotrijebili auto da ubiju izraelskog vojnika u istočnom Jeruzalemu 2014. Europska unija je urgirala,  ali bez da osudi napad i nazvala ga "bolnom evidencijom potrebe da se poduzmu ozbiljni napori za postizanje mirovnnog sporazuma." Izjava predsjednice za vanjska pitanja u UN, Federice Morgherini bila je "tipična EU reakcija koja optužuje žrtve da su bili napadnuti"rekao je  Eran bivši ambasador Izraela u EU. 



Death toll rises to 12 after truck ploughs into Berlin Christmas market Likud minister testifies in Netanyahu investigation


Dvije godine kasnije, europski su lideri imali sasvim drugu reakciju na slični napad u istočnom Jeruzalemu u kojem su ubijena 4 izraelska vojnika. Europska Unija je osudila napad,  bez ikakvog izgovora za taj  teroristički akt. Nakon  napada se  Izraelska zastava projicirala na Brandenburška vrata u Berlinu i na parlament u  Parizu  kao znak solidarnosti. U Roterdamu je izraelska zastava bila na pola koplja. Prema Eranu  te promjene su indikacija većeg razumijevanja i suosjećaja za izraelsku borbu protiv terorizma, ali nakon što se  u Europi ,  nakon 2012.,  dogodio,  niz terorističkih napada  u kojima su lokalni  ili strani "đihadisti "ubili stotine žrtava , upotrebom metode koja se  povezuje za palestinske teroriste.


Dalje čitajte u originalnom članku


....Yet the gestures of empathy toward Israel will not likely carry over to EU policy, according to Eran, the former ambassador.

“These gestures are heartwarming and indicative of a positive change, but there is a clear distinction between empathy and policy in the corridors of the European Union, which is likely to remain as critical as ever of Israeli settlements and continue to oppose them on every international arena,” he said.