Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

22.3.2017. 7:37
Prag
 
Prenosimo sa Jerusalem Post

Iconic Prague Synagogue gets first new Torahs since World War II 

Poznata  Sinagoga u  Pragu dobila je nove Tore,  prvi puta nakon II. svjetskog rata


Prague's medieval Old-New Synagogue received two new Torah scrolls on Sunday, the first ones since World War Two shattered the country's once-thriving Jewish community. The Torahs, funded by donations to the Prague Jewish community, were written  in Israel and brought into the synagogue in a ceremony that included scripting of the final letters by guests and members of the community, and a street dance. After years when Torahs were being destroyed, burnt ... the community today celebrates with its rabbi a new Torah scroll after many, many years. That is the best expression of the development of the Prague Jewish community," said deputy head of the Jewish Community of Prague, 

Srednjevjekovna  Staro-Nova  sinagoga u Pragu dobila je dva nova svitka Tore, prvi puta od II. svjetskog rata,   nakon što su raspršene po zemlji  u kojoj je nekada bila velika židovska zajednica.  Tora koja je donirana Židovskoj zajednici u Pragu je napisana u Izraelu i donijeta u sinagogu u ceremoniji  koja je uključivala pisanje posljednjih slova od gostiju i članova zajednice, te plesa na ulicama. 


Nakon godina kada je Tora bila uništavana i spaljivana, zajednica danas slavi, zajedno sa svojim  rabinom, - nakon mnogo  mnogo godina. To je najveći dokaz razvoja Židovske zajednice u Pragu rekao je  Frantisek Banyai  predsjednik Židovske zajednice u Pragu.  


Staro-Nova sinagoga je stara preko 700 godina i jedna je od najstarijih koje su danas u Europi. Ne samo da je značajna za zajednicu, ona je glavna atrakcija u "židovskom gradu" u Pragu i popularno odredište mnogih turista. 

Danas u Federaciji židovskih zajednica u Češkoj,  pretpostavlja se ,  živi 15-20.000 Židova, ali je samo oko četvrtina njih registrirana u  židovskoj zajednici ili drugim židovskim grupama.

Prije II. svjetskog rata bilo je oko 125.000 Židova na području koje je danas Češka republika, oko 80.000 je ubijeno u toku rata.