Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

26.9.2017. 19:51
Njemačka
 

German Jews say AfD entry into Bundestag is "nightmare come true"

Njemački Židovi kažu da ulazak AfD u Bundestag  znači da se "noćna mora obistinila"

The Alternative for Germany (AfD) on Sunday, breaking a taboo, became the first hard-right, openly anti-immigration party to win dozens of seats in parliament since the Second World War, despite mainstream politicians’ calls to halt “the Nazis” in their tracks and sparking concern from Jewish groups and others.

"Alternativa za Njemačku" (AfD) je u nedjelju prekinula "tabu"  od II. svjetskog rata  i postala prva jaka  desna,  otvoreno anti-imigrantska  stranka,  koja je pridobila desetke mjesta u parlamentu. 

To se dogodilo uprkos glavnoj politici koja je pozivala da se zaustavi "naciste" na njihovom putu . To je izazvalo zabrinutost kod židovskih grupa,  ali i kod ostalih.

Izlazne ankete su davale AfD oko 13% glasova što ih čini trećom najvećom političkom snagom u Njemačkoj, izvrstan rezultat za stranku koja je osnovana samo prije četiri godine.

" Mi ćemo promijeniti ovu zemlju" uzvikivao je 
Alexander Gauland, jedan od dva glavna kandidata koji su bili  protiv  vlade Angele Merker. Pošto su već dobili mjesta u 13 od 16 pokrajinskih parlamenata ,  AfD će angažirati brojne  pravnike za opoziciju u Bundestagu  i dati im osnovu za širenje  ideja koje uključuju  i odnose prema II. Svjetskom ratu i masakru šest miliona Židova i druguih u Holokaustu.

  Odmah nakon što su objavljene izlazne ankete nekoliko glavnih Židovskih grupacija je objavilo alarm , zbog postignuća anti imigranntske partije. 


Josef Schuster ,  predsjednik  "German Central Council of Jews", je rekao da  AfD “tolerates far-right thoughts and agitates against minorities.” ( tolerira krajnje desne ideje i agitira protiv manjina) te da se nada da će ostale stranke u Njemačkoj  otkriti pravo lice AfD i njihova prazna populistička obećanja.