Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.9.2017. 18:11
Grčka
 
Greek Jews unveil monument that hid them from Nazis

Greek-Jews thanked the residents of the village of Amarantos in Karditsa who protected them or their relatives from the Nazis during the Second World War. During a ceremony on Sunday, a monument of "eternal gratitude and recognition" was unveiled in the village to commemorate the event.

Grčki Židovi su se zahvalili stanovnicima sela  Amarantos u  području  Karditsa koji su njih  ili njihove rođake zaštitili od nacista  u toku II.svjetskog rata. Na komemoraciji je ceremonijalno okriven spomenik " vječne zahvalnosti i priznanja". 

 Predsjednik Židovske zajednice u Karditsu je  pred 500 učesnika rekao: "Oni  stanovnici  Amarantosa koji su još živi i oni koji su umrli, imaju specijalno mjesto u našim srcima i vječnu zahvalnost. Vidim oko sebe moju obitelj, djecu, unuke rođake i u ime svih,  ja Vam iz sveg srca zahvaljujem jer mi postojimo zahvaljujući vama.

Stanovnici Amarantosa,  koji se 1940. zvao 
Mastroyianni  , su dali zaštitu  za 62  grčka Židova iz  Karditsa  i 20 iz Soluna, Voloca i Trikala ,  u vremenu od jeseni 1943. do ljeta 1944.  i s njima dijelili ono malo hrane koju su tada imali u svojim domovima.