Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

31.10.2017. 10:56
Zagorje
 
Vratili smo se s prekrasnog izleta kroz naše "Zagorje zelene" kojeg je organizirala Udruga Preživjelih Holokausta uz pomoć Židovske općine i Claims konferencije.



Odabrali smo posebnu turu u želji da pokažemo i dio naše (junačke) prošlosti našoj gošći gospođi Robyn Lenn ,predsjednici ICJW ( International council of Jewish women) koja živi u Australiji. Unija Židovskih žena Hrvatske je član ICJW,  a predsjednica dr. Švob Melita član njenih odbora.



U organizaciji Adriatoursa,   Snježane i  voditeljice- prevoditeljice,   najprije smo bili u baroknom Varaždinu i njegovom  starom gradu i odličnom muzeju, 



Zatim smo obišli dvorac i utvrdu Veliki tabor, i na putu za Trakošćan prenoćili u odličnom hotelu. 
Pridružili su nam se i dragi prijatelji iz Osijeka.




Dvorac Trakošćan je obnovljen ,uređen, namješten , ima odličnog vodiča i  svjetska je atrakcija koja nažalost nije dovoljno iskorištena. 


Vidjeli smo kako su nekada živjeli naši stari velikaši - njihovu tradiciju, kulturu stanovanja, umjetnine, trofeje, knjižnice glazbene instrumente, parkove pa i jezera...

Kako žive u dvorcima naši novopečeni tajkuni obično doznamo tek kada propadnu ili idu u zatvor.



Na kraju smo posjetili Muzej krapinskog pračovjeka i susreli se s  našim ( nadam se ne bliskim) rođacima.



Imali smo vremena da probamo odične zagorske specijalitete u ugodnoj atmosferi i da uživamo u lijepom vremenu i ubavim pejsažima.



No najviše sam zahvalna mojim dragim prijateljima koji su preživjeli holokaust koji  su sa toliko žara, znatiženje i poštovanja  na dvije  , tri ili katkada čak četiri noge obilazili svaki kutak na našem putu.


Gospođa Lenn je posjetila našu Općinu, razgovarala sa našim rabinom  Lucianom Prelevićem i predsjednikom dr. Ognjenom Krausom , posjetila  je vrtić,  muzej, sinagogu, Cendo i u klubu se družila sa članstvom.