Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

24.11.2017. 11:38
Nova knjiga dr. Ljiljane Dobrovščak
 
Na tribini Kulturnog društva Miroslav Šalom Freiberger predstavljena je knjiga dr. sc. Ljiljane Dobrovščak "Židovi u Srijemu (od doseljenja do Holokausta)" u izdanju Državnog arhiva u Vukovaru, 2017.

Ova knjiga je još jedna u nizu izvrsnih publikacija ove mlade autorice, koja je svoj impoznatni opus radova većinom posvetila istraživanju Židova i dijelom manjinama u Hrvatskoj.

Od svojeg magistarskog i doktorskog rada, pod mentorstvom poznate povjesničarke prof.dr. Mirjane Gross, a u okviru danas najvećeg instituta društvenih znanosti "dr. Ivo Pilar",
dr. Dobroščak se razvila u jednu od najperspektivnijih povjesničarki Židova u Hrvatskoj.

U svojoj knjizi dr. Dobrovščak, po svim  standardina pisanja znanstvene publikacije,  obrađuje Židove u Srijemu (do Holokausta) , ali ipak dodaje značajno poglavlje o stradanju Židova u Holokaustu. 

U tom poglavlju preuzima liste stradalih Židova iz knjige dr. Melite Švob " Židovi u Hrvatskoj (2004)" koje su iz baze podataka u Istraživačkom i dokumentacijskom centru CENDO pri Židovskoj općini Zagreb (osnovan 2.000 godine) kojega ne spominje u  svom pregledu ustanova koje istražuju Židove. 

Podaci iz prikazanih  lista žrtava i preživjelih Holokausta su danas revidirani podacima koji su pristigli posljednjih 17 godina.

Svjedoci smo i  drago nam je da smo u posljednje  vrijeme obasuti mnogobrojnim radovima i istraživanjima o Židovima Hrvatske velikog broja autora ( različitog znanstvenog i stručnog nivoa) što je , međutim, u nesrazmjeru sa  položajem Židova danas u Hrvatskoj,  a posebno odnosa prema Holokaustu.