Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

31.1.2018. 21:50
Tribina o edukaciji o Holokaustu
 
 U Židovskoj općini je,  u srijedu 31.siječnja,  organizirana "Tribina  o edukaciji o Holokaustu u Republici Hrvatskoj" 

Tribinu  su  organizirali  Šoa akademija ( voditeljica  Sanja Tabaković) i Židovska općina Zagreb ( prof. dr. Ognjen Kraus) .  


Na tribini su sudjelovali   predavači, profesori Šoa akademije,  veleposlanica Izraela , predstavnici  ministarstava , Židovskog kongresa ,  Savjeta za manjine RH,  Agencije za obrazovanje, Udruga, glavni rabin Hrvatske,  Bilo je prisutno mnogo učitelja i nastavnika te nekoliko osoba koje su preživjele Holokaust među njima i predsjednica Udruge Holokaust preživjelih u Hrvatskoj.

O obrazovanju u RH je govorio prof.  dr. Neven Budak  sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a o praksi i iskustvima u svijetu govorio je dr. Laurence Weinbaum, Glavni direktor Svjetskog židovskog kongresa za Izrael te Glavni direktor Izraelskog vijeća za vanjske odnose. 


Saznali smo o sličnim problemima, kao u nas , koji se odvijaju u tzv.postkomunističkim zemljama,  od pokušaja negiranja holokausta, nepriznavanja  uloge  domaćih nacista u holokaustu do veličanja osoba koje su njemu učestvovale. 

Tribina je izvrsno organizirana, predavanja su bila izvanredna,  sadržajna i poučna, a diskusija vrlo živa , istinita i korisna.

Na kraju  se moglo zaključiti da je mnogo učinjeno na obrazovanju nastavnika o Holokaustu ali da se ne zna koliko je nastava o holokaustu bila učinkovita u samim školama. Saznali smo i o prilikama u školama na terenu i problemima njihovih nastavnika.

U proces učenja o holokaustu u školama i pripremama za kurikulum nisu uključene   Židovske općine pa ni Šoa akademija, 

 Posebni problem , prema mišljenju dr. Weinbauma  koji je  posjetio memorijalni centar Jasenovac,   je da  ni  taj centar ne daje odgovarajuću predodžbu o tome što se u logoru Jasenovac događalo,  niti  taj  Centar  može imati onu ulogu u obrazovanju, koju bi po svojoj funkciji trebao- što mi godinama pokušavamo ispraviti.


Ipak su neki gosti  uspjeli vidjeti izložbu "Vremeplov" o osobama koje su preživjele Holokaust i  panele o holokaustu koje je postavio Istraživački i dokumentacijski centar  Židovske općine Zagreb.

Na kraju je priređen  domjenak , koji su kao uvijek priredile vrijedne  ruke iz Marijine kuhinje.