Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

10.2.2018. 17:29
Šindlerova lista
 

The youngest Schindler’s list survivor is still telling her story


Najmlađa preživjela sa Schindlerove liste još uvijek govori  svoju "priču"



NEW YORK (JTA) — Eva Lavi’s earliest memories are of the Holocaust.



She remembers how her mother made her hide outside in below-zero weather, clutching a standing pipe, as Nazis searched her home in Poland. She remembers her father telling her to swallow a spoonful of cyanide — better than death at the hands of the Nazis — only to have her mother object at the last minute. She remembers seeing her twin cousins shot to death as they ran up a hill at a labor camp.

Eva Lavi se sjeća kako ju je majka skrivala izvan kuće na  hladnom vremenu dok su nacisti pretraživali njihov dom u Poljskoj . Sjeća se svog oca koji je rekao da je bolje progutati pilulu  cijana nego pasti u ruke nacista.  Sjeća se majke. Sjeća se  sestrični koje su pogođene dok su trčale u  radnom logoru.


Lavi je bila stara dvije godine kada su Nijemci došli u Krakov u rujnu 1939. Sada je stara 80 godina  i želi biti sigurna da se njena priča neće izgubiti kada nje više ne bude. 

" Nije bilo djetinjstva za djecu moje starosti" pričala je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija na Dan sjećanja na Holokaust. Mi smo vidjeli, čuli i razumjeli sve što su nam nacisti radili. U starosti od 6 godina - djeca su postala odrasli ljudi koji su nastojali preživjeti"....