Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.2.2018. 18:37
Nizozemska
 

Dutch remember Jewish psychiatric patients murdered by Nazis


Hundreds of people have attended the unveiling of a monument commemorating 251 Jews who were sent to be murdered from a psychiatric hospital in The Hague. The ceremony last week at the Parnassia hospital in The Hague took place days before the 75th anniversary of the deportations from that institution, which to many encapsulated the heights of cruelty by the Nazi occupation forces in the Netherlands along with their collaborators.

Stotine ljudi je prisustvovalo otkrivanju spomenika koji komemorira 251 Židova ubijenih  iz psihijatrijske bolnice  . Ceremonija   je bila u  Parnassia  bolnici u Hagu  povodom  75 godišnjice deportacije pacijenata iz te institucije. To  dokazuje okrutnost nacističkih okupatora u Nizozemskoj i njihovih suradnika. 

Memorijalni zid,  koji izgleda kao reljef menora,  je otkriven na mjestu gdje su 1942. nacisti  pokupili pacijente iz Rosenbergove psihijatrijske institucije ( ranije ime bolnice). Prema novim istraživanjima desetine Židova se sakrivalo  kao "pacijenti" u nadi da će ih Nijemci poštedjeti. Bilo je i pravih hospitaliziranih židovskih pacijenata. 

Na  31. prosinca 1942. su poslani u   Westerbork  tranzitni logor i zatim u logor u Poljsku. Od 251 deportiranih ubijeno je njih 227. Od 140.000 Židova u Nizozemskoj ubijeno je 75%, najviše od okupiranih zemalja  Zapadne Europe....