Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

18.2.2018. 17:48
Bugarska
 
Lukov March: Far-right supporters rally in Bulgaria


Sofia, Bulgaria - More than 1,000 far-right supporters have rallied in Bulgaria's capital, Sofia, to pay tribute to a fascist general with close ties to Nazi Germany.  "Lukov March" is organised every year by the Bulgarian National Union (BNS) to mark the death of Hristo Lukov, a 1930s defence minister and an ultranationalist leader who was assassinated by a communist group in 1943.


Sofia, Bugarska- Više od 100.000 ultradesničara je demonstriralo u Sofiji, glavnom gradu Bugarske kako bi odalo počast fašističkom generalu koji je imao bliske veze sa nacističkom Njemačkom.  

"Lukov Marš" se organizira svake godine od BNS ( Bulgarian National Union) da obilježi smrt Hrista Lukova, koji je tridesetih bio ministar obrane i ultranacionalistički lider,  koji je ubijen od grupe komunista 1943.godine. Demonstracije su trajale dva sata kroz centar Sofije uz jaku policijsku prisutnost.  

Uzvikivale su se parole " Sloboda ili smrt", "Sve komuniste na sud" itd. Demonstracijama su se pridružili i članovi drugih desničarskih grupa iz drugih zemalja, među njima 50 Nijemaca iz organizacije "  Die Rechte and Junge Nationalisten ", 10 Francuza iz " French Jeune Natio n ", iz Švedske  " Nordic Resistance Movement".

Bila je i demonstracija od 200 ljudi koji su se suprostavili pod sloganom " Ne treba nacista na našim ulicama"..  Lider BNS je odbacio optužbu da je taj marš antisemitski.