Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

23.2.2018. 20:10
nova knjiga
 


Primili smo obavijest o izlasku nove knjige koja govori o odlasku Židova u Izrael .Knjigu je  izdala beogradska izdavačka kuća „HERAedu“  a autor je

  dr. Mladenka Ivanković: 

BRODOVI NADE 
– Alije jugoslovenskih Jevreja u Izrael

Prenosimo komentar o knjizi: 

Sadržaj ove zanimljive knjige posvećen je organizovanom grupnom iseljavanju Jevreja Jugoslavije koji su u vremenu od novembra/decembra 1948. pa do oktobra 1952. godine, nošeni užasnom tragedijom izgubljenih porodica i svojih najbližijih u netom završenom Drugom svetskom ratu, a neki i samim idealima povratka u „staro-novu domovinu“, kroz šest alija (aliyah - hebrejska reč koja znači uspon, penjanje), odnosno šest grupnih odlazaka koje je organizovala jevrejska zajednica tadašnje Jugoslavije, uselili u Izrael.

Knjiga je delom nastala i iz koriščenih podataka iz dokumenata Arhiva Eventov u Jerusalimu, koji je dobio ime po svom osnivaču Jakiru Eventovu (Drago Štajner, 1902 – 1984) i u kome se nalaze fotografije, brošure, knjige, dokumenta, članci, odnosno sve informacije vezane za Jevreje sa područja današnjih zemalja nekadašnje Jugoslavije. Ove materijale je autorki knjige ustupila upravnica ovog Arhiva - Zvezdana Finci. .