Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

8.7.2018. 21:06
Nova arheološka otkrića u Izraelu
 

Archaeologists uncover gate to biblical city of Zer

By Tamara Zieve , Jerusalem Post

Archaeologists have uncovered the entrance gate to the biblical city of Zer during excavations carried out in the Golan Heights over the past two weeks, the Golan Regional Council said Sunday.
Arheolozi su otkrili ulaz u biblijski grad ZER prilikom iskopavanja u posljednja dva tjedna  na Golanskoj visoravni. Posljednjih dana, grupa od 20 arheologa iz cijelog svijeta,  zajedno s direktorom 
Bethsaida projekta dr. Rami Aravom ( pod nadzorom Hebrew Union College iz Jeruzalema) izvršila je nova iskopavanja na dva područja ,  nekadašnjeg naselja  Bethsaida. To je antičko ribarsko naselje koje je nekoliko puta spomenuto u Novom Zavjetu kao grad u kojem je Isus živio i gdje je čudesno nahranio narod. To je ime naselja poznato i iz perioda drugog Hrama , ali u vrijeme prvog Hrama to je bio  grad ZER , koji se spominje u Bibliji.

 Upravo je zahvaljujući  ranijim otkrićima to mjesto postalo mjesto hodočašća i procvalo turizmom, osobito dolaze evangelici.  Direktor parka na Golanu se nada da će i nova otkrića  doprinijeti Golanskom turizmu.

Sada je otkriven pod hrama izgrađenog od Herodotovog sina Filipa. Nađeni su i novčići , ključ kuće i štit rimskog vojnika. Najvažniji je novčić iz 35. godine prije NE,  koji je napravljen prilikom dolaska Kleopatre i Marka Antonia.