Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.7.2018. 13:03
Mađarska -Izrael
 
JERUSALEM (JTA) — Prime Minister Benjamin Netanyahu thanked his Hungarian counterpart, Viktor Orban, for defending Israel in international forums and for being a “good friend” to his country.  Netanyahu went to Hungary a year ago.

Jeruzalem. Premijer Benjamin Netanyahu se zahvalio mađarskom kolegi Victoru Orbanu  za odbranu Izraela na međunarodnom forumu i zato što je dobar prijatelj njegovoj zemlji. On je bio Mađarskoj.

Ali kasnije istog dana su desetine  demonstranata  spriječili auto s Orbanom da posjeti Yad Vashem Holokaust memorijal i muzej. Nosili su natpise "Nikada više" i "Srami se"  na mađarskom i hebrejskom jeziku.

Netanyahu je kritiziran da je ugostio Orbana, koji vodi krajnje desničarsku Fidesz stranku , koja organizira kampanju protiv marađarsko-američkog filantropa George Sorosa, partiju   koju smatraju da je antisemitska. Orban je odao počast  Miklos Horthy-u, koji je bio Hitlerov suradnik  i za vrijeme Holokausta zajedno sa njemačkim nacistima je u Mađarskoj ubijeno  više od 500.000 Židova. 

Netanyahu  je kazao da Mađarska podupire Savjet za ljudska prava UN koji je osudio antisemizam i da je milionima dolara  pomogao otvorenje obnovljene sinagoge u Subotici. Orban je rekao novinarima:"U  Mađarskoj se ne tolerira antisemitizam i svi Židovski građani su pod zaštitom vlade. Mi smo ponosni  da se U  Mađarskoj Židovi mogu osjećati sigurnima i imati  svoju tradiciju.

Orban se se susreo i s predsjednikom Reuven Rivlingom, koji je rekao kako štuje Orbanove napore protiv antisemitizma, ali  i da se mi moramo sjetiti, kada kažemo "nikada više" neofašističkih grupa koje su stvarna opasnost za slobodni svijet.