Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.8.2018. 9:05
antropologija
 
 Among the thousands of bone fragments excavated from an ancient cave in the Altai mountains in Siberia, scientists have identified an inch-long shard that belonged to a rare hominin hybrid: a female with a Denisovan dad and a Neanderthal mom.

An analysis of this bone, published Wednesday in Nature, provides further evidence that the genetically distinct Neanderthals and Denisovans met and interacted with each other multiple times throughout their history.


Među tisućama komadića kostiju koje su iskopane u staroj špilji u brdima Altaja u Sibiru, naučnici su identificirali jednu samo inč dugačku kost koja je pripadala rijetkom hibridu hominida  - žene čiji je otac bio od vrste Denisovan, a majka je bila Neandertalka.

Rezultati analize te kosti, koji su objavljeni u časopisu Nature, su dali još jednu potvrdu da su  se genetički različiti Neandertalci i Denisovani susretali  i miješali međusobno,  mnogo puta kroz svoju povijest.

"Mi smo naučili da je humana evolucija mnogo interesantnija i kompliciranija nego što smo mislili" rekao je Bence Viola,  antropolog sa univerziteta u Torontu.   Mišljenje da je evolucija "Linearna" sada dolazi u veliko pitanje. 

Fragmenti su pronađeni u tzv Denisonovoj špilji ( otkrivenoj 2000 godine )  koju su koristili lovci Denisovana i Nendertalaca prije 282.000 godina i njihove kosti i zubi su već ranije analizirani u  Max Planck insititutu i pokazali su da su se preci Neandertalaca  i Denisovana" odvojili"   pred 400.000-500,000 godina, ali su periodično izmjenivali genetski materijal.

 Ali tada nisu našli dokaza,  sada je  taj nalaz nekoliko puta provjeravan  i  istraživači  su sretni   da sada imaju taj nalaz. Čak su mogli,  iz jednog jedinog genoma,  ustanoviti da je i među ranijim  generacijama  bilo takvih miješanja. Pitanje je da li su ti susreti bili slučajni   ili su se te dvije grupe hominida češće susretale , da li  je bilo i kulturnih razmjena. 

Poznato je i da u nekim današnjim populacijama u 
području Papau New Guinea i  kod aboriđina u  Australiji  ima više od  5 % "Denisovan" DNA. Istočni Azijati  imaju oko 0.2 percent "Denisovan" DNA.


Istraživanja se nastavljaju