Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

5.10.2018. 16:35
Izrael
 

Merkel to be awarded honorary doctorate while in Israel


The German leader, who is already a doctor of Physics, will receive the doctorate on behalf of Haifa University for her strong leadership and being a role model.

By



German Chancellor Angela Merkel is to receive an honorary doctorate from Haifa University during her upcoming visit to Israel in early October. President of the University of Haifa Prof. Ron Robin stated that throughout her life, Dr. Merkel has demonstrated "exemplary standards of  excellence, wisdom and humanity." He added that it is a great privilege for Haifa University to honor her in such a way.

Njemačka kancelarka Angela Merkel će primiti počasni doktorat na Haifa Univerzitetu u toku njene posjete Izraelu. Predsjednik univerziteta u Haifi,  prof. Ron Robin,  je kazao da je u toku svog života dr. Merkel pokazala jedinstvene standarde izvrsnosti, mudrosti i humanosti, Dodao je da je za Univerzitet u Haifi velika privilegija da joj tako oda počast. Ceremonija je 4.listopada u Izraelskom muzeju.

Merkel je na  vodečem položaju je od 2005 , zbog čega je neki Nijemci nazivaju Mutti (majkom) i za to vrijeme je postavila nove osnove njemačke politike i društva. Ona je prva žena koja je kancelar, prva žena na čelu Kršćanske Demokratske Unije i prvi moderni njemački lider koji je imao uspješnu akademsku karijeru prije nego što je postao političar. Njen jedinstveni stil vođe na  osnovi principa jednakosti, slobode i ljudskih prava utjecao je  i na to  da prihvati izbjeglice u Njemačku, što je izazvalo velike unutrašnje debate u zemlji. 

Merkel je inzistirala da Grčka mora ostati u EU i nakon kolapsa zemlje u 2007.godini.Ona održava jake veze između moderne Njemačke i države Izrael.Bila je već nekoliko puta pozvana i 2008. je vodila specijalnu sjednicu njemačke vlade u Izraelu u povodu 60 -godišnjice Dana neovisnosti.