Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

2.5.2009. 17:26
Diana Pinto: Voices for the Res Publica
 

Veliki projekt

"Voices for the Res Publica: The Common Good in Europe",        

kojega vodi dr. Diana Pinto, poznati istraživač i pisac,

započeo je 2006. u JPR Institute for Jewish Policy Research u Londonu,

a podupire ga Fordova fondacija.

Projekt ima za cilj proučiti probleme u Evropi: gubitak osjećaja za zajednicu, eroziju osjećaja pripadanja i pojavu novog tipa tribalizma, te promovirati harmoničniji zajednički život.

Projekt je okupio nezavisne  istraživače ("kritične glasove") iz raznih religioznih, kulturnih, etničkih ili sekularnih sredina , koji su sudjelovali u seriji malih nacionalnih "Okruglih stolova" koji su trajali po nekoliko dana. Organizirano je šest nacionalnih grupa: UK,Poljska, švedska, Francuska, Njemačka i Nizozemska i na kraju zajednički Evropski "okrugli stol".

Svaki je "okrugli stol" razmatrao konflikte, njihovu pozadinu i reakciju u njihovim zemljama, u grupama manjine i većine- te analizirao faktore koji slabe zajedničko javno djelovanje.

Pitanja koja su razmatrana su bila:

Nacionalni identitet, uloga prava, državljanstvo (citizenship) prava i uloga manjina i većina, sekularni odgovor na religiozne zahtjeve, veza između civilnog društva i države, napetosti između nacionalne kohezije i "Evrope bez granica", a osobito zajedničku  borbu protiv rasizma , ksenofobije i antisemitizma. Za svaki je okrugli stol unaprijed pripremljen materijal i serija pitanja.

Na kraju će se štampati i distribuirati rezultati svih diskusija i izvuči zajednički zaključci. Sada je u pripremi druga faza projekta , osnovan je komitet koji će pripremiti Drugi i Treći evropski okrugli stol , a svi materijali biti će dostupni na WEB stranici  www. jpr.org.uk.

Projekt završava u jesen 2009.

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
O projektu sa Web stranice jpr.pdf138 Kb