Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

12.11.2018. 21:27
Španjolska i Židovi
 

Is Spain really ready to become a haven for people with Jewish roots?




(JTA) — Blaming Donald Trump for a resurgence of racism in America, some Hispanics are seeking Spanish citizenship based on their Jewish roots, according to The New York Times. An article identifying several such individuals, including one Albuquerque, New Mexico, woman who was raised Catholic, appeared Tuesday. The Times reported an increase in interest by non-Jews from the United States and Latin America who, for various reasons, have applied for a Spanish passport based on a 2015 law that Spain passed to atone for the expulsion of Jews during the Inquisition. Portugal passed similar legislation a year earlier.


Zbog optužbe da Trump potiče rasizam u Americi neki 
"Hispanics" su tražili španjolsko državljanstvo na osnovi svojih židovskih korijena, prema članku u New York Times-u .Članak spominje nekoliko  osoba uključujući  Albuquerque iz  New Mexica, koja je odgajana kao katolkinja.

Članak je otvorio  niz pitanja o migraciji u tu zemlju koja ima tradiciju antisemitizma, a tu je i pitanje migracije osoba koje nisu Židovi.  

Prema  pisanju,  nema razloga da  se osobe katoličke vjere naturaliziraju. Tako  "Potomci Sefarda" mogu uključiti milijune u Južnoj i Srednjoj Americi i stotine tisuća u Africi.  jer zakon koji je donesen u Španjolskoj i Portugalu ne traži da podnosioci molbe budu Židovi, oni samo moraju dokazati sefardsko porijeklo.

 Ali se taj zakon ipak može pokazati selektivnim  jer su lokalne židovske zajednice te koje su odgovorne za provjeru kandidata .Tako neke  (npr. Porto u Portugalu) primaju samo one koji su dokazano Židovi po halahi ili rabinskim zakonima. 

Iako Ministarstvo za migracije kaže da mogu slati molbe i ne-Židovi,  preporuča  se rabinska potvrda, a  mora se  dokazati da ste potomak Sefarda koji su bili istjerani iz Španjolske. 

Do sada  je odobreno samo 6.500 molbi u Španjolskoj i oko 2.000 u Portugalu....