Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

10.12.2018. 17:13
Limmud ExYu festival
 
U Vrnjačkoj Banji,  u hotelu Zepter 


održao se poznati i cijenjeni Limmud festival.Taj se Festival organizira u 42 zemLje u svijetu, a kod nas je prvi puta održan 2007.godine te u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Festival organizira grupa volontera koja nudi program za sve uzraste i razne teme - iz kulture,
povijesti,  BBYO program za mlade od 12-18 godina. religije,politike, umjetnosti,tradicije pa i svakodnevnice i to samo u nepotpuna tri dana.

Svi su mogli biti i predavači (profesori, ambasadori, predstavnici Židovskog kongresa, rabini)   i slušaoci mladi i stari. 


Tu su radionice,igraonice,predavanja,filmovi, predstave, koncerti, zabava ,   izložbe,
i burne diskusije       promocija knjige "Graničnici sećanja, Jevrejsko nasljeđe i Holokaust" grupe mladih znanstvenica  


 knjižara, , izvanredna predavanja  Ernesta Herzoga o povratku neonacizma i smjeni generacija  u židovskim zajednicama 


a što je najvažnije susreti starih i novih prijatelja

Ambiciozni mladi tim je izvrsno organizirao ovaj kompleksni zadatak s neočekivano velikim brojem učesnika,predavača i promatrača- što je izvrsno savladano  pa se mogu oprostiti manji nedostaci kao što je kašnjenje štampanog programa i kvaliteta hraneIz Zagreba se na taj daleki put hrabro odlučila grupa Holokaust preživjelih iz programa Cafe Europe Claims konferencije, čak su ponijeli izložbu "Vremeplov" i predavanje: dr. Švob Melita "Preživjeli holokausta danas"

 i  dr. Simona Delić : Kultura sjećanja u sefardskim baladama gđe Batševe Altarac.


Poveli su autobusom i grupu mladih volontera koji su imali svoj posebni program te se moralo naći  kompromisno vrijeme  povratka.Na kraju,   zaista smo uživali i jedva čekamo ( a nadamo se da ćemo i dočekati) slijedeći Limmud.