Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

18.12.2018. 18:09
Konferencija Svjetske organizacije preživjelih Holokausta
 

WFJCSH&D conference in West Palm Beach, Florida, 9- 12 November 2018

Donosim i prevodim cijeli izvještaj Maxa Arpelsa Lezera, izvršnog potpredsjednika WF,  s konferencije na Floridi, na  kojoj , iako sam član Izvršnog i Upravnog odbora WF, iz zdravstvenih razloga nisam mogla,   u to vrijeme,  prisustvovati.


Again we have participated in a wonderful conference, this time at Florida’s east coast.  The weather was great and we stayed in the nice Marriot West Palm Beach hotel, where we could sit and schmooze in a spacious lobby, a wonderful garden and relax and swim in the pool.  The organisers had selected for us many interesting workshops and panel discussions so that sometimes it was very difficult to choose where to go.


Ponovno smo bili sudionici izvanredne konferencije, ovog puta na obali Floride.Vrijeme je bilo dobro. a mi smo smješteni u lijepom Marriot West Palm Beah hotelu, gdje smo mogli sjediti i razgovarati u "lobiju", vrtu ili se relaksirati u bazenu. Organizatori su izabrali za nas mnogo interesantnih workshopova i panelskih diskusija tako da je katkada bilo teško napraviti izbor. Otvorenje je počelo komemoracijom za "Kristallnacht", prije 80 godina.  Melissa Hacker , predsjednica  organizacije Kindertransporta,  je u svom govoru povezala događaje iz pogroma 9. studenog 1938 i Kindetransport.  Max Arpels Lezer, potpredsjednik WF,  je govorio o "Kristalnoj noći"  sa svog osobnog  iskustva. Ta su dva govora zasuzile mnoge oči sudionika.


Imali smo priiku da čujemo vrlo interesantne uvodne  ( key-note speakers) govornike. Govor   Dr. Roberta Krella bio je toliko poseban da su neki plakali. Ali i govori  Dr. Anne Rosner,  Ire Forman i Dr. Alana Bergera bili su vrlo interesantni. Čuli smo od njih  informacije o antisemitizmu i kako se boriti protiv njega te  kako utječe na naš svakodnevni život i koliko se trebamo brinuti zbog toga.

Dr. Berger  je govorio  “Proximity and distance” (bliskosti i distanci) treće generacije.


World Federation  treba biti ponosna da je bilo blizu 400 učesnika konferencije, od kojih je 366  bilo iz Amerike, 15  Kanade,3  Australije, 2 Ecuadora,  2 Francuske, 4 Izraela, 4 Nizozemske te 1 iz Poljske.

Godinama zapažamo smanjenje broj preživjelih Holokausta koji dolaze na Konferencije , iz razumljivih razloga, ali ukupan broj učesnika nije smanjen. To je zbog toga jer 2. i 3. generacija pokazuje veliki interes i interakciju sa preživjelima. Postoje posebni workshopovi i paneli koji se odnose na njihova pitanja. Bilo je 177 učesnika prve generacije i  216 druge i treće generacije. Bilo je 40 bračnih partnera i 24 preživjelih i potomaka iz organizacije " Kindertransport".


Vaš "reporter" je dakle sudjelovao na dobroj i otvorenoj konferenciji sa izvanredno prijateljskom atmosferom, dobro organizacijom i  s mnogo mogućnosti za druženje preživjelih i njihovih potomaka.

"Komitet" konferencije  uključujući  Susan Dubin koja je koordinirala konferenciju zaslužuje velike komplimente.

Još se ne zna gdje će biti slijedeća konferencija,  ali ma gdje ćemo biti , nadajmo se da će hrana biti bolja.


Max Arpels Lezer