Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

26.1.2019. 8:24
međureligijsko molitveno okupljanje u Zagrebu
 
Prenosimo iz štampe

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta postavljen transparent na zagrebačkoj katedrali

Zagreb (IKA)

Uoči molitvenog susreta koji povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta organiziraju Zagrebačka nadbiskupija i Židovski informativno-obrazovni centar – Hatikva postavljen je pedeset metara dugački dekorativni natpis na zagrebačkoj katedrali u četvrtak 24. siječnja.

Na molitveno-komemorativnom susretu koji počinje u 15.30 sati sudjelovat će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i rabini te predstavnici iz židovskih zajednica i Katoličke Crkve.


S tornjeva zagrebačke katedrale sutra u 15.30 sati spustit će se veliki natpisi na hrvatskom i hebrejskom jeziku „Dan sjećanja na žrtve holokausta“ uz citat proroka Izaije 56,5:

 „P odići ću im u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime, dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno“.

U ime organizatora, predsjednica centra Hatikva Julija Koš za Hrvatsku katoličku mrežu rekla je da su na zajedničkoj molitvi svi dobrodošli.

Iako nismo primili poziv,  Udruga preživjelih Holokausta u Hrvatskoj  pozdravlja ovaj povijesni i značajni  skup  koji prepoznaje  istinu o Holokaustu kojeg smo lično proživjeli. 

Zagrebačko međureligijsko molitveno okupljanje na Kaptolskom trgu koje ima veliki simbolički značaj rezultat je predanoga i dugoga rada te je na tragu suradnje predstavnika Katoličke Crkve i židovskih zajednica te stremljenja pape Franje, kao i prethodnih papa te Drugoga vatikanskoga koncila.

Podsjetimo, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, ili Jom hašoa, obilježava se 27. siječnja.