Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

29.1.2019. 15:55
vandalizam u sinagogi u Jeruzalemu
 
Vandals ransack Jerusalem synagogue in 'antisemitic pogrom'

Vandals ransacked a Jerusalem synagogue Monday night in an attack labeled an "antisemitic pogrom," the second time in a week a synagogue was vandalized.

The Siah Yisrael synagogue, located in the Kiryat Yovel neighborhood, was broken into and its ritual objects- including a Torah scroll and prayer books - were destroyed. Photos from the scene showed Torah scrolls strewn across a floor full of dirt and dust and a hole cut in into the side of the ark, from which the vandals extracted the scroll.

  Vandali su napali sinagogu u Jeruzalemu , u noći , u ponedjeljak i nazvali je  "antisemitski pogrom". To je drugi puta  ovog tjedna da je sinagoga vandalizirana.

 U "Siah Yisrael " sinagogu,   koja se nalazi na području Kiryat Yovel  su provalili i njene ritualne predmete, uključivši svitke Tore i molitvenike uništili. Slike pokazuju svitke Tore koji su  razbacani po podu punom prašine i smeća,  a vidi se i otvor koji je načinjen 
na "arku" kako bi izvadili svitke.

Premijer  Benjamin Netanyahu je izjavio da je šokiran, a također i predsjednik Reuven Ravlin. Gradonačelnik  Moshe Lio n   je rekao da taj incident podsjeća na "tamna vremena za Židove", a  ministar unutrašnjih poslova  Arye Deri  je  izjavio kako je teško vjerovati da se antisemitski pogrom dogodio u sinagogi u Jeruzalemu.

Glavni aškenaški rabin u Izraelu  David Lau, je to nazvao "teškim jutrom za svakog  Židova" , glavni sefardski rabin  je taj događaj nazvao "strašnim". Glasnogovornik Kneseta   Yuli Edelstein je kazao da taj vandalizam podsjeća na tamne dane u povijesti Židova, a osudio je vandalizam  i ministar  edukacije   Naftali Bennett.  

Ranije tog tjedna vandali su provalili  i u "Novu sinagogu" u Nataniji i spalili  molitvenike i pisali grafite po zidovima - to je već drugi puta da je sinagoga u Nataniji vandalizirana, a bilo je i ranije  napada ( svibanj 2018)

Policija istražuje incidente.