Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

18.2.2019. 21:33
Hrvatska
 
Prenosimo sa "Glasnik  B'nai B'rith  Gavro Schwartz" Zagreb, čiji je urednik prof.dr. Fisher Darko, predsjednik lože "B'nei B'rith" u Hrvatskoj,  slijedeći komentar:

B'nai B'rith loža "Gavro Schwartz" Zagreb

Zagreb, 17. 2. 2019.

Poštovani/a, s obzirom da naši mediji o ovim događajima nisu (koliko nam je poznato) ništa objavili, možda še Vas zanimati slijedeći tekst:

Razlika u sličnosti ili dva intervjua
Esther Gitman, TV Laudato, Zagreb i Gideon Greif, TV Happy, Beograd

Kad jedna osoba židovskog porijekla u stranoj zemlji dobije visoko odlikovanja od suverena te države, očekivali bi, da će židovske zajednice te zemlje to s ponosom prihvatiti, ugostiti dobitnika odličja i tome dati veliki publicitet.   Pri dolasku Esther Gitman u Zagreb, predstavljanju njene knjige "Stepinac, stup ljudskih prava" i primanju odlikovanja iz ruke hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, to se nije dogodilo.  Katolički i desno orijentirani hrvatski mediji dali su tim događajima veliki publicitet. Na TV Laudato prikazan je intervju s gospođom Gitman. Voditelj emisije bio je don Damir Stojić koji je svoj posao odradio vrlo profesionalno i korektno. Međutim židovske zajednice u Hrvatskoj (koliko je meni poznato) nisu se uopće oglasile. Zašto se to dogodilo?

Stavovi, koje gospođa Gitman izražava, uveličavaju ulogu kardinala Stepinca u spašavanju Židova u doba Holokausta. To ona izražava na način, da ne navodi zločine ustaša, ne spominje notorni logor Jasenovac, a pretjeruje u broju Židova koje su spasili Hrvati.    Poznate su činjenice, da je Stepinac spasio oko 40 Židova iz zagrebačkog staračkog doma i odveo ih na svoj posjed u Brezovicu, nudio je zagrebačkom rabinu Miroslavu Šalomu Freibergeru da ga spasi, što je ovaj odbio ako se ne spase i Židovi Zagreba, pomogao je izvedbu "Kindertransporta", kojim je oko 30 zagrebačke djece Židova našlo spas u tadašnjoj Palestini, sadašnjem Izraelu. No to je daleko od navoda gospođe Gitman da je Stepinac spasio nekoliko tisuća Židova ( a toliko ih nije ni preživjelo Holokaust u Zagrebu).

Netočna ja izjava gospođe Gitman dana u intervjuu Laudato televiziji, da je "..Tito protjerao Židove u Izrael". Jugoslavija je bila jedina komunistička zemlje koja je 1948. dozvolila iseljavanje Židova. Istina, Tito je to "naplatio" oduzimanjem državljanstva i imovine. No imovina nije bila oduzeta, da bi ju dodijelili nekom drugom, već je postala "opće narodna imovina". A onda se u jednu takvu kuću u Nazorovoj ulici u Zagrebu uselio nitko drugi do prvi hrvatski predsjednik!

Usporedba stradanja Židova u Hrvatskoj i Srbiji ("u Srbiji je stradalo više Židova nego u Hrvatskoj" ) vrlo je neumjesna. U Srbiji su Židove uništili njemački okupatori, kao što u Makedoniji to nisu napravili Makedonci nego bugarski okupatori i kao što su u Bačkoj to napravili mađarski okupatori.  Jasenovac u Hrvatskoj bio je jedini logor van Njemačke kojim nisu upravljali Nijemci već lokalni fašisti, ustaše.

No i druga strana ima svog glasnogovornika. Nedavno je na beogradskoj televiziji TV Happy gostovao izraelski povjesničar Gideon Greif. Povod je bila njegova izložba o logoru Jasenovac nedavno postavljena u New Yorku u suradnji s ustanovama iz Srbije kao i njegova knjiga "Jasenovac, Auschwitz Balkana". Voditelj emisije bio je novinar TV Happy, Milomir Marić. Intervjui u Beogradu i Zagrebu bili su gotovo jednaki samo s protivnim predznakom. Jedina velika razlika očitovala se u nastupu novinara i njihovih gostiju. U Beogradu je Gideon Greif bio krajnje korektan i uvjerljiv, dok je novinar Milomir Marić bio provokativan i nekorektan. Za njega su svi Srbi uvijek bili žrtve i pravednici a svi Hrvati zločinci i ubojice.  No iskusni Gideon Greif uspio je izbjeći sve novinarove zamke i provokacije te izričito naglasio kako ne može za zločine NDH i Jasenovca kriviti bilo kojeg Hrvata rođenog poslije Holokausta.

Nažalost, od gospođe Gitman nismo čuli slične izjave što se Srba tiče. Za nas, malobrojne preživjele Holokausta, uvredljivo je licitirati s brojem žrtava u jednoj ili drugoj državi i time umanjivati bilo čije zločine. Za dobrobit Hrvatske, Hrvata i manjina koje u Hrvatskoj žive, treba se kloniti pristranih prikaza žalosne prošlosti. Za dobrobit Hrvatske i susjednih zemalja treba istinito sagledati i priznati prošlost, za bolju budućnost naših potomaka!

Na ovim prostorima, gdje su se vjekovima izmjenjivali razni osvajači, gdje su se atentatima izazivali rat, osveta i mržnja, gdje su se sve do nedavno vodili strašni ratovi i događali strašni zločini, nisu nam potrebni glasnogovornici koji svojim djelovanjem potpiruju mržnju. 

B'nai B'rith loža "Gavro Schwartz",  Darko Fischer, predsjednik

Prilažemo i iz štampe  prikaz dobivanja odlikovanja Esther Gitman od predsjednice Kolinde Kitarović

      iz govora presjednice:

Posebno smo zahvalni što ste svoje znanstveno umijeće uložili u istraživanje jednog od najtežih dijelova hrvatske povijesti, o kojem se, nažalost, danas više govori u dnevnopolitičkim raspravama kojima nije cilj utvrđivanje povijesne istine već ideološke podjele, nego u krugovima povjesničara. Posebno smo ponosni što ste kao ugledna povjesničarka posvetili svoj rad istraživanju hrvatsko-židovske povijesti i disertacijom pod nazivom “Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.” svratili pozornost svjetske javnosti na tu iznimno važnu temu”, istaknula je hrvatska predsjednica. Dodala je i kako je svaki boravak Esther Gitman u Hrvatskoj privukao pozornost medija, a svaki njezin istup u javnosti bio je prigoda da govori u prilog hrvatskih pravednika među narodima, o hrabrim ljudima koji su u to mračno doba živjeli svjetlo ljudskosti.

"Kada hrabrost prevlada” znakovit je naslov vaše knjige koju ste objavili prije sedam godina, a u kojoj ste svjedočili o spašavanju i opstanku Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u kojoj ste posebno istaknuli humanitarnu ulogu blaženog kardinala Alojzija Stepinca”, istaknula je predsjednica. Dodala je i kako su joj posebno odzvonile riječi povjesničarke Gitman tada u intervju “Večernjem listu” kako je kardinal Stepinac živio sa svojim narodom, kako je bio svećenik, intelektualac i čovjekoljub. Također i da je posebno istaknula kako je duboko suosjećao sa svim žrtvama i kako su sve njegove misli i djela bili “usmjereni prema spašavanju puka, ne samo Židova, nego i Srba i ostalih manjina”.

Nova knjiga Esther Gitman “Alojzije Stepinac (pillar) potporanj ljudskih prava” večeras će biti predstavljena na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Predsjednica je podsjetila kako je prošle nedjelje, 10. veljače, bilo Stepinčevo. “Ispunjene crkve diljem naše Domovine, kao i u hrvatskim misijama i župama diljem svijeta svjedoče koliko je taj naš blaženik, gotovo 60 godina nakon svoje smrti blizak svome narodu i koliko hrvatski narod štuje njegova djela, moleći mu se kao mučeniku i blaženiku, očekujući proglašenje njegove svetosti”, rekla je Grabar-Kitarović.

Povjesničarka Esther Gitman je, zahvalivši na odlikovanju, istaknula da će ga u mislima podijeliti sa kardinalom Stepincem s kojim je, kako je rekla, provela mnogo godina i poznaje ga možda bolje nego mnogi ljudi