Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

22.2.2019. 16:15
Francuska
 

My Word: The antisemitism wake-up call

By  ,February 22, 2019      


What was the most powerful image coming out of Paris this week: 

The current president and two predecessors participating in a march of thousands sending an unequivocal message against hate and antisemitism or the swastikas painted on the portrait of the late Simone Veil, a Holocaust survivor and prominent French politician? 

Što je najsnažnija slika koja dolazi iz Pariza ovog tjedna:  Učešće predsjednika  u  maršu tisuća ljudi  koji su slali nedvosmislenu poruku protiv mržnje i antisemitizma ili svastike koje su  nacrtane na portretu pokojne Simone  Weil, koja je preživjela Holokaust i bila poznati francuski političar? 

Ili plakat koji je postavljen visoko  na Place de la Republique sa sloganom "ne treba trivijalizirati mržnju? 

ili patetična slika čupanja drveta koje je bilo posađeno na sjećanje na Ilana Halimija koji je mučen i ubijen 2006?

Ili pogled na lice poznatog francuskog filozofa  Alaina Finkielkrauta  kada su mu "žuti prsluci" vikali "prljavi Židov", "prljavi cionist", "odi u pakao" i na kraju "odi natrag u Tel Aviv".

Ironično da drugi antisemiti ili  anticionistički napadači traže od Židova da napuste Izrael- vjerojato iz Tel Aviva  da odu u Mediteransko more...

Mrzitelji Židova nisu nikada zadovoljni. Oni nas mrze i kada smo mrtvi i pokopani- to se vidi na 96 oskvrnutih grobova na židovskom groblju u 
Quatzenheimu blizu  Strasbourga.  

To je groblje obišao francuski predsjednik Emmanuel Macron kako bi lično vidio spomenike  na kojima su sprejem naslikane svastike. On je naglasio da antisemitizam  nije opasnost  samo za francuske Židove - to je  opasnost  i za Francusku.