Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

28.2.2019. 9:47
Izrael
 


Israeli institute invests $100 million  in artificial intelligence to solve real-world problems


REHOVOT, Israel — For years, Israeli scientist Tamar Flash has been fascinated with the octopus, and the unusual way the invertebrate’s eight arms propel it effortlessly through the water. Her interest is no mere hobby. A renowned professor who does research in artificial intelligence at the Weizmann Institute of Science in Rehovot, Flash is using the octopus as a model for methods of diagnosis and treatment of disorders from Parkinson’s disease to autism.
  
Rehovot.Izrael: Godinama je znanstvenica Tamar Flash bila zadivljena sa oktopusom ( hobotnica) i neobičnim načinom na koji se njenih 8 krakova (kojima se kao beskralježnjak) kretala kroz vodu. Njezin interes noje više samo hobi,  jer je,  kao poznati profesor i istraživač umjetne inteligencije na   Weizmann Institute of Science u  Rehovotu uzela hobotnicu kao model   u dijagnozi i tretmanu u bolestima kao što je  Parkinsonova bolest ili autizam.

"Moj glavni interes je kako mozak  predstavlja pokretanje, ili principi koji su odgovorni za organizaciju, kontrolu  i percepciju kretanja u čovjeka" rekla je  znanstvenica Flash.. 

Hobotnica nema kosti, potpuno je mekana , napravljena samo od mišića i tako modeliranje pokretanja hobotnice može pomoći u razvoju "mekanih" robota za rehabilitaciju u klinikama, operacijama spašavanja ili čak  za njegu kod kuće.  Prve su generacije robota napravljene od metala ali za pomoć hendikepiranim osobama su povoljniji roboti od mekanog materijala  koji prave manje ozljeda pri kontaktu...

Deseci znanstvenika sada rade u novom odjelu instituta kojeg vodi  Shimon Ullman, svjetski stručnjak za kompjutore koji je  dobio Nagradu za istraživanja. On smatra da  je nova tehnika koja se razvija na Odjelu važna u gotovo svim disciplinama, kemičarima, fizičarima, biolozima i " high-tech" industriji.......