Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

30.3.2019. 11:57
Rijeka
 
U Rijeci se.  uz angažiranje gradonačelnika Obersnela i predsjednika Židovske općine Špigla , održala svečanost postavljanja "graničnika", kamena u spomen na stradale Židove koji su nekada tu živjeli. 



Na  dan 28.ožujka, na dan deportacije, Holokaust preživjele sestre Andra i Tati Bucci ( koje su rođene u Rijeci) su postavile kamene za svoju baku Rosu Farberow i bratića Segija Simonea ispred ulaza svoje bivše kuće iz koje su deportirane.






Sestre Buccci su inače vrlo poznate u Italiji,snimljen je film za festival u Torinu ,a u Rijeci ,gdje su položeni brojni kameni i za druge žrtve, , bila je velika svečanost, govori gradonačelnika i predsjednika Židovske općine te kadiš kojeg je molio rabin Luciano Moše Prelević.   Bio je veliki interes medija. 


Prikazan je i film "La stella di Andra e Tati". Židovska općina u Rijeci , uz osobito zalaganje Rine Brumini, je organizirala u prostorima Zajednice Talijana u Rijeci susret sestara  Bucci i đaka  osnovnih i srednjih talijanskih škola u Rijeci , a ženska sekcija u Rijeci je u uz svečanost  u sinagogi priredila osvježenje za učesnike ove jedinstvene manifestacije.