Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

12.5.2019. 14:16
Estonija
 

donosimo sa EJC Newsletter 07-09 April 2019

Estonian far-right to join government



Estonia’s anti-EU far-right party EKRE struck a coalition deal with the Centre party of PM Jüri Ratas in a controversial bid to block the liberal Reform party from forming a government. Having stepped down as prime minister, Ratas, who leads the runner-up centre-left party, approved the coalition with leaders of the far-right EKRE party and the Isamaa conservatives. It commands a 56 seat-majority in the 101-seat parliament that will allow it to win a confidence vote.

Estonska anti-europska krajnje desna stranka EKRE je postigla koaliciju s Centralnom strankom premijera Juri Ratasa i tako stvorila liberalni blok Reformske stranke koja je formirala vladu. Ratas je odstupio kao premijer, ali je odobrio koaliciju svoje stranke s EKRE i sa Isamaa konzervativcima. Time su dobili većinu od 56 mjesta (od 101) u parlamentu . To znači da je  prvi puta krajnja desnica ušla u vladu neke Baltičke zemlje nakon prekida sa SSSR-om 1991 godine. 

Taj je pokret izazvao mnogo javnih i uličnih protesta. Lider EKRE Martin Helme je javno izražavao svoje ksenofobne, seksističke i homofobne poglede, a članovi njegove stranke uključuju
osobe koje simpatiziraju zločine nacista.

Nova koalicija Ratasa sa EKRE je izazvala  zabrinutost u estonskoj maloj Židovskoj zajednici (u Estoniji živi oko 1.950 Židova) jer su mnogi stavovi EKRE antagonistički prema nacionalnim manjinama,  mogu podijeliti društvo i izazvati frustracije..

Kada je  estonski rabin  Schmuel Kot  bio  napadnut u centru Talina ,  kada je s djecom išao u sinagogu- EKKRE je to proglasila  lažnom vijesti.