Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

13.5.2019. 16:40
Poljska
 

Polish anti-restitution activists rail against ‘Holocaust hyenas’ at march

The far-right National Radical Camp movement, known in Poland as ONR, had a significant presence at the rally.

By CNAAN LIPHSHIZ/JTA  May 11, 2019     

Hundreds of protesters against Holocaust restitution in Poland marched through Warsaw. The protest Saturday, which began outside the U.S. embassy and moved to the prime minister’s office, featured signs calling claimants “Holocaust hyenas.” Another slogan heard was “stop the Jewish claims,” Gazeta Wyborcza reported.

Stotine osoba,  koje su protestirale protiv poljske restitucije za Holokaust,  marširale su kroz Varšavu. Protest je bio u subotu,  a započeo je kod američke ambasade i kretao se prema uredu premijera. Demonstranti su nosili parole u kojima su tražioce restitucije nazivali " Holokaust hijene",  a bili su i plakati s natpisom "stop židovskim zahtjevima".

To je zbog zakona koji je donesen  u Poljskoj prošle godine, a potpisao ga je predsjednik Donald Trump. Zakon se zvao "Pravda za preživjele koji nisu dobili kompenzaciju". Pokret "ONR" ( National Radical Camp)  krajnje desnice koji je radikalno nacionalistički, bio je u znatnom broju prisutan u protestu. Trebalo se izvjestiti  kako pojedine europske zemlje napreduju u vraćanju konfiscirane ili prenesene imovine u vrijeme Holokaausta. 


Poljska je bila jedina europska zemlja koja nije imala zakon o kompenzaciji privatne imovine, koja je izgubljena u II. svjetskom ratu. Nacionalistička vlada je kazala da Poljska,  koja je bila žrtva u II. svjetskom ratu,  ne treba imati ikakve financije obaveze. 

Premijer  Mateusz Morawiecki je prilikom skupa za izbore ponovio: "nećemo dozvoliti da platimo ikakvu štetu bilo kome jer smo mi ti koji trebamo dobiliti odštetu"