Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

18.5.2019. 9:18
Izrael
 
If you are highly critical of Israel, does that make you antisemitic? 

It’s time for a new word: Israelopathy

BY 
 
 MAY 17, 2019 
Ako ste vrlo kritični prema Izraelu da li Vas to čini antisemitom?

Debates rage in the US and UK as to whether various approaches to Israel can be described as antisemitic. The allegations of antisemitism have notably been raised against Democratic Rep. Ilhan Omar and British opposition leader Jeremy Corbyn.  Sometimes, the criticism of antisemitism is turned on its head and used the other way around, as follows: Surely no country is above criticism, and thus it can’t automatically be antisemitic to criticize Israel. The inference is implicitly made that therefore, no critic of Israel can be labeled an antisemite. This further implies that those who do issue charges of antisemitism are trying to cover up Israel’s crimes. 

Debata se  pojavila u US i UK   o tome da li se različiti odnos prema Izraelu   može opisati kao antisemitski. Takve su se optužbe pojavile prema  Ilhan Omar ( predstavniku Demokrata ) i britanskom opozicijskom lideru Jeremy Corbynu. No katkada se kritika antisemitizma vrati  kritičaru kao  pogrešna:

Sigurno je da ni jedna zemlja nije iznad kriticizma i prema tome se ne može  smatrati da je svatko tko kritizira Izrael automatski  i antisemit, ali to dalje znači da se ni jedna kritika Izraela  ne može označiti kao antisemitska,  a to opet znači da se osudom  "antisemitizma" može sakriti  i neki kriminal Izraela. 

Postoji i slučaj kada se osudio antisemitizam u Americi prilikom napada na sinagogu u San Diegu , ali to ne znači da je to i antisemitizam prema Izraelu. Čak i Židovi mogu imati negativni stav prema Izraelu,  ali da li ih treba opisati kao antisemite?

Zbog takve konfuzije i različitog  tumačenja antisemitizma autor članka  uvodi nov pojam  za odnos prema Izraelu :" Israelopathy", koja se može opisati na nekoliko načina: 

Prvi  način je iracionalnost i opsesivnost. Ima skoro 200 zemalja u svijetu, većina od njih su "slobodna društva"  u kojima su neki ljudi i institucije ( npr UN i mediji) opsjednuti kriminalom Izraela 
što može dovesti i do prijetnji postojanju Izraela. Takva "opsjednutost"  dovodi u pitanje kredibilitet njihovih kritika.

Drugi način je diskriminacija Izraela. Za Izrael su postavljeni takvi standardi koji nisu postavljeni za druge zemlje . Svaka zemalja koja je suočena s prijetnjom za svoju civilnu populaciju smije  upotrijebiti vojnu akciju (  što može izazvati i neželjene  žrtve), može angažirati i druge snage npr.  US i UK u Afganistanu.  Samo se Izrael optužuju za svaku civilnu žrtvu, iako nastoji da ih izbjegne. Zbog te diskriminacije napadačima  na Izrael je dana "dozvola" za njihove akcije- što nije dozvoljeno nikom drugom,  jer se uvijek ratnim zločinom smatra ispaljivanje raketa na civile ili uzimanje religijskih objekata, škola i bolnica za  ratne  akcije . Bivša ambasadorica u UN  Nikki Haley nije uspjela da UN osudi takve postupke Hamasa,  a ima i drugih primjera,

Treća karakteristika "Izraelopatije" je  demonizacija Izraela , u kojoj se Izrael opisuje ekstremnom terminologijom npr. da  radi genocid nad Palestincima, a  IDF vojnici se uspoređuju sa nacistima. Govori se o prevelikom utjecaju Izraela npr. na BBC, o  hipnotiziranju  svijeta da ne vidi njegove  grijehe... itd.

Da li je "Izraelopatija" povezana sa antisemitizmom. Možda je a možda i nije, no  važno je da se osudi kao takva, jer to nije kritika 
Izraela već diskriminacija i demonizacija.