Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

19.5.2019. 9:55
Mallorka Limmud
 
European  Jewish Congress 

Spanish island of Mallorca prepares for largest Jewish event in centuries



Jews on the island of Mallorca in Spain are preparing for a Limmud conference on learning, whose organisers say will be the largest Jewish event held there in centuries. Some 150 people, including 45 presenters from abroad, have signed up for the second Limmud Mallorca event, which will take place this weekend, according to Dani Rotstein, a New Jersey-born resident of Mallorca and one of the founders of the local Limmud conference. Attendance has doubled from the first Limmud conference last year, he said.

Židovi na otoku Mallorca u Španjolskoj se pripremaju za Limmud , čiji organizatori (Dani Rotstein) kažu da će to biti najveći događaj u ovom stoljeću.Prijavilo se već 150 osoba,od toga 45 iz inozemstva,  što je dvostruko više  nego prošle godine. Učesnici će se sakupiti kod spomenika žrtvama inkvizicije i komemorirati stotine ljudi koji su bili proganjani u toj crkvi u kampanji koju je vodila tadašnja država počevši od 1492. godine. 

Progon koji je bio osobito okrutan na Mallorki imao jeza posljedicu stvaranje grupe nazvane "chuetas"- to su Židovi koji su tajno prakticirati svoju vjeru u vrijeme inkvizicije.Oni su postali katolici,  ali ostali odvojeni zbog ne priznavanja ostalih katolika.
Pretpostavlja se da ima na Mallorki oko 20.000 " Chuetas" koji se posljednjih godina vraćaju Judaizmu i neki konvertiraju. Prošle godine su dvoje njih  , prvi puta, izabrani u odbor (od četiri člana) u Židovskoj zajednici Mallorke....