Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

25.6.2019. 10:19
Demanti Vijeća Židovske općine Zagreb
 

                                Večernji list d.o.o.
                       n/p g. Dražen Klarić, glavni urednik 
                             Zagreb, 13. lipnja 2019. 
                              Ur. broj: 94 I 19 

Sa velikim interesom pročitali smo članak u Večernjem listu pod naslovom ,,Koliku su Židovi dobili odštetu u bivšim zemljama komunizma,,, a moramo priznati da nam je veliko zanimanje izazvala i slika objavljena uz tekst. Slika naime nema nikakve veze sa sadržajem teksta, ali ima itekakve veze sa stereotipnim izgledom Židova kako ih vide antisemiti. 

Nije nam ni nakraj pameti da analiziramo članak koji obiluje neistinama i netočnostima, počevši od samog uvodnog dijela u kojem se navodi da je predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije Židovskih općina u RH na Komemoraciji u Jasenovcu govorio o povratu imovine, pa do podataka o broju i vrijednosti imovine koju smo u ovih 30 godina uspjeli vratiti, a da o različitoj metodologiji kod navođenja brojeva stradalih u različitim zemljama da se i ne govori. 

Već sama činjenica da nam Republika Hrvatska poklanja imovinu koja je prije ll svjetskog rata bila u našem vlasništvu je vrhunac cinizma. To posebno imajući u vidu da se na primjer Katoličkoj crkvi, kojoj je gotovo sva imovina vraćena, nije nikada poklanjala. 

Ali kada malo pomnije pogledamo,,poklone" koje smo dobili, onda vidimo da je primjerice kuća u Dežmanovoj 6 nakon što nam je darovana u zamjenu za kuću koja nam je nekoć pripadala, oporezovana sa 1.500.000,00 kuna koje u slučaju povrata ne bismo morali platiti, a zgrada je bila vlasništvo člana naše zajednice ubijenog u Aušvicu,  kao što je i zgrada Ministarstva državne imovine. 

Nadalje, odmaralište u Pirovcu je prije 1990. godine bilo u vlasništvu Saveza Jevrejskih općina Jugoslavije, pa bi bilo zaista nevjerojatno da je to odmaralište Republika Hrvatska prisvojila, suprotno dogovoru između svih Židovskih zajednica kojima je to odmaralište pripadalo. 

No, ono što je od svega najbitnije, nije koliko je nekretnina ova država na ovaj ili onaj način, ali uvijek nevoljko, vratila. Pravo je pitanje koliko nije vratila, a trebala je, čak i po važećem zakonu koji Židove i Židovsku zajednicu dovodi u nepovoljan položaj.

 S poštovanjem, 

prof dr.sc. Ognjen Kraus, dr.med 

U ime Vijeća Židovske općine Zagreb 
Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije Židovskih općina u RH