Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

28.6.2019. 16:50
Nizozemska
 

Dutch rail company to compensate Holocaust survivors




Dutch national rail company, Nederlandse Spoorwegen (NS) said that it will financially compensate Holocaust survivors and relatives, who were transported to Nazi concentration camps via rail during WWII.
NS reportedly earned millions of guilden from the Nazis for its work in transporting Jews and other minorities during the Holocaust.

Nizozemska nacionalna željeznička kompanija " Nederlandse Spoorwegen (NS)" će financijski kompenzirati osobe koje su preživjele Holokaust i njihove srodnike, koji su bili transportirani  željeznicom u nacističke koncentracijske logore  u toku WWII. Željeznica je zaradila kod nacista  milijune guldena za transport Židova i drugih manjina u vrijeme Holokausta. Na ceremoniji u Utrechtu je kazano da će "preživjeli" dobiti oko 15.000 Eura kompenzacije, a udovci/udovice, pa i djeca  će isto dobiti (pola).

 Inicijativu za ovu odštetu je pokrenuo Salo Muller (psihijatar) čiji su roditelji transportirani željeznicom u Auschwitz gdje su ubijeni. Kompanija se ispričala. Pretpostavlja se da je od oko 100.000 ubijenih nizozemskih Židova (od ukupno 140.000) većina bila najprije poslana u tranzitni logor Westerbork i odanle  dalje u koncentracijske logore .