Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.7.2019. 19:36
Ljubljana
 
prenosimo poziv


Robert Waltl is at Judovski kulturni center Ljubljana / Jewish Cultural Centre Ljubljana.

July 18 at 7:01 PM · Ljubljana, Slovenia
...

Ljubljana, 20. srpnja 2019.

Postavljanje kamenja sjećanja /stolpersteine u Ljubljani

Poštovani i dragi prijatelji,

Prošle godine smo u Ljubljanu simbolički vratili 23 Židova, žrtava holokavsta i postavili jim kamene spoticanja -stolpersteine njemačkog ujetnika Guntherja Demniga te tako opozorili na žrtve holokavsta iz Ljubljane i strahote holokavsta te vratili imena žrtvama i vratili jih simbolički kod njihovih domova. 

Uz to smo u našem Muzeju otvorili i skulpturu dvojice umjetnika Vadima Fiškina i Mirana Mohara posvečenu 587 slovenskim žrtvama holokavsta i portrete 23 ljubljanskih Židova, žrtava holokavsta, “UNDELETED", umjetnika Vuka Ćosića.

Kako smo več najavili projekt nastavljamo i ove godine, kad čemo kamene za žrtve holokavsta iz Slovenije 17.9. postaviti u Murskoj Soboti i Lendavi, a 18.9. čemo ponovo postaviti 21 kamen za Židove u Ljubljani, i opet če medju njima biti i hrvatski Židovi, izbjeglice u Ljubljani, jer je bilo za vrijeme okupacije 1941-43 u Ljubljani više tisuča židovskih izbjeglica.

Ove godine če umjetničku instalaciju u našem Muzeju postaviti još jedan potomak ljubljanskih Židova, žrtava holokavsta, priznati slovenski umjetnik Jaša Mrevlje Pollak.

Bilo bi nam jako značajno i razveselilo bih nas ako možete prihvatiti naš poziv da dodjete u Sloveniju, Ljubljanu i da uz vaše prisustvo zajedno postavimo nove spomen kamene na sječanje na židovsku zajednicu u Sloveniji i žrtve holokavsta.

U očekivanju da čemo se vidjeti u Ljubljani puno vas pozdravljam,

vaš