Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.7.2019. 7:57
Izrael
 

Grandfather to IDF: Make prayer for soldiers' welfare for females, too
Ashkenazi Chief Rabbi of Israel David Lau told the grandfather that his request would be evaluated by the Chief Rabbinate
.

By , July 15, 2019      


Israeli soldiers rest during a training session in Ben Shemen forest, near the city of Modi'in May 23, 2016.. (photo credit: REUTERS)


Yuval Peleg, whose granddaughter recently enlisted in the IDF, has made a special appeal to the army to include female IDF soldiers in the special Prayer for the Welfare of the IDF said every Shabbat in many synagogues, according to a report by The Jerusalem Post’s sister paper, Maariv. “It is inconceivable that when God forbid they fall, they are referred to specifically, but when alive they are not,” said Peleg, whose appeal made its way from the IDF to the Prime Minister’s Office.

Yuvag Peleg, čija je unuka u izraelskoj vojsci , je poslao posebnu molbu vojsci da se i "vojnikinje" uključe u specijalnu molitvu za dobrobit IDF-a koja se moli u sinagogama u subotu navečer.

U molbi, koja je proslijeđena najprije uredu premijera, a zatim izraelskom rabinatu,   se kaže: "Nije odgovarajuća sadašnja molitva,   jer ako se u njoj  moli za vojnikinje kada"padnu" u borbi , zašto  da se za njih ne moli i kada su žive i bore se, kao što se to moli za muškarce u vojsci.

To je zbog specifičnosti hebrejskog jezika gdje se u pluralu za sve borce muškarce kaže"hayalei ", a za žene " hayalot", te se ta riječ treba dodati u molitvu.