Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

2.8.2019. 16:12
15. Europske Makabi igre
 

2,300 Jewish athletes gather in Budapest for European Maccabi Games


More than 2,000 Jewish athletes from 42 countries and thousands of spectators gathered at a stadium in the Hungarian capital for the opening of the 15th European Maccabi Games.This year’s games, which takes place at several venues, includes 20 categories, including swimming, chess, fencing, football and boxing. It was the first time since the first European Maccabi Games in 1929 in Prague that Central Europe hosted the event.



Više od 2.000 židovskih atletičara iz 42 zemlje i tisuće gledalaca, sakupili su se na stadiumu u glavnom gradu Mađarske  zbog otvaranja 15. Europskih Makabi igara. Ove godine su natjecanja bila u 20 kategorija ..To je prvi puta nakon 1929. (Prag) da Centralna Europa je domaćin ovog događaja. Najviše je učesnika biloiz SAD (150), zatim Francuske, Južne Afrike i Njemačke. Među najmanjima (manje od 10 učesnika) bila je  Sjeverna Makedonija ( u kojoj je ubijeno 98% populacije u Holokaustu), zatim Andora sa 2 atletičara kao i Poljska. 


Neki su atlete ušle  na stadium sa svojom djecom na ramenima, a neki su nosili druge atlete, a Danska delegacija u nacionalnim bojama je imala svog bubnjara. Ceremoniju je otvorio mađarski predsjednik 
i  Andras Heisler predsjednik  MAZSIHISZ-a ( mađarske organizacije Židova).Pjevale su se obje himne- mađarska i Hatikva. Sudjelovali su i Judit Polgar, svjetski pobjednik u šahu i Agnes Keleti (98 godina)  koja je imala 10 Olimpijskih medalja.

Na ceremoniji je rabin recitirao Yickor spominjući  židovske atletičare koji su  ubijeni u Holokaustu.