Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

7.8.2019. 20:25
Yad Vashem
 
Prenosimo iz "Tribun- druga strana vijesti"

Muzej holokausta Yad Vashem službeno priznao da njihov popis žrtava „nije precizan“


Yad Vashem, službeni izraelski memorijalni centar holokasta, po prvi put u povijesti je otvoreno priznao kako njihov „popis žrtava holokausta“ nije precizan te da proces prikupljanja imena „nije 100 posto siguran.“

Priznanje je uslijedilo nakon iznenadne smrti prevarantice Marie Sophie Hingst – nagrađivane njemačke blogerice koja je izmislila i javno promovirala lažnu priču o 22-oje članova njene židovske obitelji koji su navodno bili ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata. Njene laži razotkrio je njemački tabloid Der Spiegel.

Blogerica imenom Marie Sophie Hingst, koja je upravo na svom blogu pisala o tome kako su članovi njene obitelji ubijeni u holokaustu, uhvaćena je u laži.

U čitavoj prijevari nije izostavljen niti Yad Vashem, kojemu je Hingst poslala dokumente navodno „ubijenih“ članova obitelji. Hingst je muzeju poslala čak 15 potpisanih obrazaca uz koje je priložila dokumente, a koji su sugerirali kako bi izmišljene žrtve trebale biti unesene u bazu „ubijenih Židova.

Usprkos pokušaju prijevare, ubrzo je otkriveno kako je Hingst lagala, iako je Yad Vashem objeručke prihvatio neprovjerena imena i lažirana svjedočanstva te ih uvrstio u popis žrtava i knjigu svjedočanstava.

Zahvaljujući otkriću još jedne laži i obmane o navodnim „žrtvama holokausta“, Yad Vashem je ipak bio prisiljen priznati pogrešku te je pokrenuo istragu o imenima koje je Hingst predložila za uvrštenje na popis.

Pritom su priznali kako „proces [prikupljanja podataka] nije 100 posto siguran od pogrešaka.