Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

23.8.2019. 10:14
Litva
 
(Brussels, Wednesday, August 7, 2019)

 The European Jewish Congress (EJC) has called on the Lithuanian Government to take stronger measures and appropriate action to protect the Jewish community after its leaders made the decision to close the city’s sole synagogue and community center following threats and a rise in antisemitism.

“It is inconceivable that the Jewish community feels increasingly threatened and is not receiving the requisite security measures to allow it to go about its regular existence,” Dr. Moshe Kantor, President of the EJC said.

Europski Židovski Kongres (EJC) je pozvao vladu Litve  da poduzme jače mjere i odgovarajuće postupke kako bi se zaštitila Židovske zajednice, nakon što su njihovi lideri donijeli odluku da se jedina gradska sinagoga i Centar zajednice  zatvore , jer su izloženi prijetnjama  rastućeg  antisemitizma. 

Dr. Moshe Kantor,predsjednik EJC , je rekao: 
"To je nedopustivo da se Židovska zajednica osjeća vrlo ugroženom , a da nije primila sigurnosne mjere koje  bi se osigurale njeno postojanje. On poziva "autoritete" u Litvi da poduzmu neophodne mjere da zaštite Židovsku zajednicu kao i da postupe protiv onih koji ju ugrožavaju (neonacisti). 

Te su prijetnje počele nakon što je vlada u Vilniusu odlučila da makne memorijalnu ploču za Litvanske generale koji su ubijeni od Sovjeta,  zbog toga što su bili nacistički simpatizeri i da preimenuju ulice s njihovim imenima.

Kantor je također kazao: "Važno je da se ne slave ili komemoriraju oni koji su surađivali sa genocidnim režimom. Ne može se slaviti ili odavati počast  onima  koji su podupirali režime odgovorne za smrt 6 milijuna Židova i 10 milijuna drugih. Nema tolerancije za mržnju i antisemitizam..."