Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

29.9.2019. 8:18
more
 

Will Dead Sea explorations uncover evidence of life on Mars?

“The Dead Sea is the ideal place to conduct research because it has been largely untouched by human activity that could contaminate DNA samples."

By NOAM BEDEIN, RACHEL SPECTOR
September 26, 2019     



The Dead Sea may provide an answer to whether there is life on Mars. In partnership with the Dead Sea Revival Project, Israel’s new environmental non-profit is bringing awareness to the rapidly receding saltwater lake. NASA has been researching the possibility that biosignatures trapped within salt crystals could also be present on Mars. These biosignatures consist of molecules that could indicate the presence of life in the past.


Mrtvo more može dati odgovor da li ima života na Marsu. U  ne -komercijalnom ekološkom  projektu "Dead Sea Revival" ((oživljavanje Mrtvog mora) upozorilo se na ubrzano  smanjenje slanog jezera. Nasa je istraživala mogućnost da su biološki elementi "zarobljeni" u kristalima soli koji su također prisutni na Marsu.Ti se bioelementi sastoje od molekula koje mogu ukazivati da je u prošlosti postojao život na Marsu.

Hipoteza sugerira da je prije 3,5 bilijuna godina Mars bio prekriven vodom, koja je postepeno nestajala sa površine i nastao je ekstremni visok salinitet - okolina koja možda sliči onoj u Mrtvom Moru- najslanijoj vodi na zemlji- i možda sadrži organizme koji su tolerantni na sol i koji su, kako su  se sol i ostaii minerali kristalizirali, ostali zarobljeni u njima.

Preston Tasoff , istraživač astrobiologije (istraživanje života na drugim planetima)  na Wahington  Univerzitetu, koji vodi istraživanje na Mrtvom Moru, je uzeo uzorke iz mora i rekao  da je Mrtvo More idealno mjesto za istraživanje jer nije bilo zahvaćeno humanom aktivnošću koja bi mogla kontaminirati DNA uzorke.  Ako nađemo zarobljene mikroorganizme u soli možda ćemo dobiti i odgovor na pitanje da li se to također moglo dogoditi na Marsu....