Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

6.10.2019. 11:32
Rijeka
 


Prenosimo sa WEB stranice Židovske općine Rijeka

Najavljen program Europskog dana židovske baštine u Rijeci

Autor: Filip Brnelić

U nedjelju, 15. rujna od 17 sati u riječkoj sinagogi (Ulica Ivana Filipovića 9) treću godinu zaredom obilježit će se Dan židovske baštine, koji se u Rijeci odvija povodom Europskog dana židovske baštine.



Najava Dana židovske baštine 2019

Program manifestacije predstavili su njeni organizatori iz Židovske općine Rijeka, predsjednik općine Ranko Špigl te koordinatorica programa Rina Brumini, koji su kazali kako je glavni cilj proslave pokazati raznolikost i bogatstvo židovske kulture kroz kulturne aktivnosti te suzbijanje antisemitske diskriminacije, navodeći kontinuirani doprinos Židova kulturi, umjetnosti i znanosti u Europi gdje danas živi preko milijun Židova. 

Špigl je istaknuo kako se Rijeka obilježavanjem Europskog dana židovske baštine priključuje više od četiristo gradova diljem Europe.

Izložba Filipa Kohna

Rina Brumini predstavila je program manifestacije, koji će kroz glazbeni, gastronomski, vizualni i znanstveno-literarni aspekt Riječanima približiti židovsku kulturu. 

Uz Damjana Vasilijevića na gitari i vokalni nastup Elene Brumini, posjetitelji će moći kušati židovske specijalitete i košer vino, a moći će razgledati i riječku sinagogu.

 Prema riječima koordinatorice programa, riječka sinagoga je posebna u Hrvatskoj po svojoj ortodoksnoj gradnji, koja uz odvojeni dio za muškarce i žene ima i tzv. mikve, odnosno ritualni prostor kupališta.

 Uz izložbuFilipa Kohna naziva „Pet stoljeća Židova u Rijeci“, bit će prikazan i kratki dokumentarni film „Trisvjedoka“, a Rina Brumini predstavit će novo izdanje svoje knjige „The Jewish community of Rijeka“.

Dan židovske baštine u Rijeci organizira Židovska općina Rijeka uz pokroviteljstvo Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, u okviru Europskog dana židovske baštine koji se unatrag dvadeset godina obilježava prve nedjelje u rujnu.