Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

12.10.2019. 8:21
Pismo predsjednika Claims Conference
 


Primili smo od predsjednika Claims conference Juliusa Berman a   pismo koje  zbog važnosti prevodimo:    

 PRESIDENT'S REPORT 

Izvještaj predsjednika

Dear Melita,

This week we learned of the horrific terror attack on the synagogue in Halle, Germany, during Yom Kippur services. This attack occurred only weeks before the one-year anniversary of the mass shooting at the Tree of Life – Or L’Simcha Congregation, in the Squirrel Hill neighborhood of Pittsburgh, where 11 Jews were massacred as they prayed during Shabbat. Pittsburgh, San Diego, Halle… is this our new normal?

Ovaj tjedan smo imali strašni teroristički napad na sinagogu u Halleu, Njemačka,  u vrijeme službe za Yom Kippur. Taj se napad dogodio samo tjedan prije godišnjice masovne pucnjave u  sinagogi "Tree of life" u L'Simcha  Congregation blizu Pittsburga u kojoj je 11 Židova masakrirano za vrijeme molitve na Shabbat. Pittsburgh,San Diego, Halle -- da  li je to naša nova "normalnost"?

Holger Stahlknecht, ministar unutrašnjih poslova u Saksonskoj regiji Njemačke je ustanovio da je osumnjičenik  napada pokušavao uči u sinagogu i razvaliti njena vrata. Unutra su se Židovi zabarikadirali,  stavivši pokućstvo na vrata i  to je vjerojatno spasilo živote zajednice koja je bila unutra, moleći se da bude upisana u "knjigu života". Terorist je nažalost ubio  ženu koja je bila blizu sinagoge vozeći se u obližnji dućan, u kojem je pucano na drugu žrtvu.

Gradu Halle -u nisu strani ni  tragedija ni grijeh i zato je napad na sinagogu na   židovski najsvetiji dan osobito uznemiravajući. Sinagoga je bila razrušena u Kristalnoj noći 1938..Halle je također bilo mjesto logora koji je bio dio Buchenwalda ...

Napad na Yom Kippur dolazi u vrijeme kada svjedočimo porastu antisemitskih napada i šokirajućoj ignoranciji Holokausta- i u USA i u svijetu. Sada se postavlja pitanje , ponovno , što možemo učiniti? , što ćemo učiniti? Odgovor je uglavnom "edukacija". Mi moramo stalno govoriti o Holokaustu i tamo gdje nismo govorili i to je najbolje "kod kuće".  Mi to dugujemo, kao minimum , onima koji su preživjeli Holokaust i onima koji nisu više s nama. 

Istovremeno, zato jer znamo i osjećamo konzekvence mržnje kada se ostavljena neotkrivena , moramo govoriti svaki puta kada  joj svjedočimo ili čujemo o nekom aktu anti-semitizma.....

Posljednja tragedija na Yom Kippur u Njemačkoj i eskalacija antisemitizma  naglašava važnost i potrebu edukacije o Holokaustu i naša je obaveza da nastavljamo govoriti i djelovati kako bi edukacija o Holokaustu postala integralni dio "mišljenja" širom svijeta.

I  kada  žalimo one koji su  izgubili život i molimo za ranjene, moramo se   vratiti u "stvarnost" i   osigurali  rasprostranjenost  učenja o Shoa.


Shabbat Shalom,

Julius Berman