Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

19.10.2019. 9:34
cancer
 

Israeli researchers at forefront of fight against breast cancer

TEL AVIV — About 2.1 million women worldwide developed breast cancer in 2018, according to the World Health Organization.

Last year also saw some 627,000 fatalities due to breast cancer — nearly all because their cancer had spread to distant organs.


Oko 2,1 miljuna žena  u cijelom svijetu je  u 2008. godini imalo rak dojke, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. U prošloj godii je bilo  627.000 umrlih od karcinoma dojke- gotovo kod svih zbog toga što se rak raširio u druge organe.


Israeli researcher Neta Erez is trying to find out how the cancer spreads in a bid to stop it.“Most studies are still done on the primary tumor, but that’s not what kills the patient,” Erez said. “If we can intervene at an early stage, we may be able to prevent metastasis.” If successful, this could lead to significant improvements in cancer treatment and survivability.

Izraelski istraživač Neta Eretz pokušava pronaći na koji način se rak širi i kako to spriječiti. Eretz kaže kako je  do sada većina  studija načinjena na primarnom, tumoru, ali to nije uzrok smrti pacienta. Ako  možemo intervenirati u ranom stadiju, možda možemo i  spriječiti razvoj metastaza. Ako to  uspijemo,  to može dovesti do značajnog poboljšanja u tretmanu karcinoma i u preživljavanju. 

Neta Eretz vodi Odjel patologije na Univerzitetu u Tel Avivu i specijalist je rak dojke  koji pogađa Aškenaške žene tri puta češće nego žene u općoj populaciji. To je zbog toga jer Aškenaške žene često nose mutaciju gena BRCA1 i BRCA"  koji dovodi do razvoja karcinoma. Preživljavanje ovisi o tome kada je tumor dijagnosticiran i odstranjen - 99% žena je živo nakon pet godina ako je karcinom  dijagnosticiran u ranom stadiju,  a preživljanje  pada na samo 14% ako se radi o četvrtom stadiju. Ključ da se to popravi je  sprečavanje širenja karcinoma u tijelu. ..