Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

21.10.2019. 7:37
sukot u getu
 
Incredible Sukkot Photos From Inside the Lodz Ghetto


By Ilana Sichel

During the Holocaust, Jews found innovative ways to maintain religious observance. From whispering Sabbath prayers at Auschwitz to carving potato menorahs at Bergen-Belsen, stories of risk and resistance have long been told. But rarely have they been seen. This changed in 2012, when incredible photographs surfaced of four men and a young boy saying Sukkot prayers over the symbolic lulav and etrog in an unlikely place: inside the Lodz Ghetto.

U vrijeme Holokusta su Židovi  našli nove načine kako da održe religiozne obrede. Oni su u Auschwitzu  šaputali molitve na Šabat, izrađivali  su u Bergen Belsenu menore iz krumpira . O tim rizičnim  aktivnostima  i otporu se dugo pričalo ali se rijetko moglo vidjeti. To se promijenilo 2012. godine  kada se  našla nevjerojatna slika koja prikazuje četiri čovjeka i dječaka kako izgovaraju molitvu na Sukot uz simbolični lulav i estrog , na neobičnom mjestu u getu u Lodzu.

T o je uspjelo zbog toga što je 2011. godine   Shem Olam Institute pokrenuo inicijativu da sakupi slike o Židovima za vrijeme Holokausta- i to od obitelji nekadašnjih nacističkih vojnika.Među tisuaćama slika našla se i ova o Sukotu održanom 1941.godine.


52396cb53436743c

Od 1940 nadalje su Židovi Lodza i drugih mjesta u Poljskom , morali otići u geta i od Mordechai Chaim Rumkowskog, voditelja geta , su uspjeli  dobiti drva da bi sagradili barake i od toga su sagradili sjenicu na Sukot, a ostalo je prošvercano u geto. Židovi su čekali u redovima  samo da bi ih dotakli- podsjetnik na život kojeg su imali prije rata.