Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

14.11.2019. 20:58
In memoriam Branko Lustig
 
S dubokim i iskrenim žaljenjem javljamo da je umro Branko Lustig koji se gotovo do posljednjeg daha borio za istinu o Holokaustu kojeg je sam jedva preživio.

Rodio se u Osijeku 1932. godine i  za NDH je kao dječak pobjegao u Čakovec, odakle je 1944. cijela obitelj odvedena u Auschwitz. Preživio je samo on i njegova majka, koji se vraćaju u Zagreb.


slika s interneta

U Zagrebu studira glumu i surađuje  u Gavelli, Jadran filmu i na snimanju  mnogih filmova  i koprodukcija. Od 1990-tih živi u USA gdje je producent nagrađivanih TV serija (Emi) a za filmove              " Schindlerova lista" i "Gladijator" dobiva nagradu Oskar.


 Značajno je da je suosnivač  Spielbergove Fundacije koja je posvećena svjedočenju o Holokaustu i koja je sakupila 52.000 intervjua od osoba koje su preživjele Holokaust. 


u ŽOZ-u

Svoju misiju je nastavio u Hrvatskoj  osnivanjem Festivala židovskog filma (2007)koji  je osim filma imao (zajedno s Natašom Popović) značajnu ulogu u edukaciji mladih u Hrvatskoj i svijetu.

Na otvaranju Festivala Židovskog filma

Održao je brojna predavanja u Yad Vashemu, Aushwitzu,brojnim  konferencijama i u  sinagogi u Židovskoj općini Zagreb:


Počasni je doktor Sveučilišta u Zagrebu, nosilac brojnih drugih nagrada i jedan od najboljih svjetskih filmskih producenata.