Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Prijava korisnika





  

Novosti News

16.7.2009. 10:30
Jewish women- Irena Sendler
 

Na Web stranici www.chabad.org/theJewishWomen od 12.srpnja 2009  izašao je veliki članak od Chane Kroll: Irena Sendler -Rescuer of the children in Warsaw ( Irena Sendler-spasilac djece u Varšavi).

Članak počinje pričom o Elizabeti Ficowskoj, koja je bila stara samo 5 mjeseci
kada je stavljena u kutiju i prenesena tajno iz Varšavskog geta. Prihvaćena je od jedne poljske katoličke obitelji, a mlada žena koja ju se spasila dodala je je Elizabetino ime, ime roditelja i novu adresu (zajedno sa podacima druge spašene djece iz geta) i stavila u jednu posudu koja je zakopana ispod drva jabuke u vrtu iza kuće njenih prijatelja.

Mlada žena bila je onda stara 29 godina- Irena Sendler, koja je bila poljski katolički socijalni radnik i koja je spasila 2500 židovske djece. Posuda sa imenima je iskopana nakon poraza nacista, ali priča o Ireni i njenim prijateljima koji su spašavali djecu,  ostala je "zakopana" gotovo 60 godina.

Tek se 1999. saznalo o njoj, kada su četiri studenta iz Kanzasa počela istraživati i napisala članak o tome da je Irena Sendler spasila 2500 djece iz Varšavskog geta 1942-1943 godine.

U prvo vrijeme se mislilo da se radi o pogrešci, jer da nije moguće spasiti tako veliki broj djece. Studenti su čak pretpostavljali da Irena, koja je rođena 1910. nije više živa, i pokušali su pronaći mjesto gdje je pokopana. No ona je živjela u malom apartmanu, zajedno sa rođacima, u Varšavi.

Jedna je učenica napisala igru "Life in a Jar "( Život u posudi) i odlučila napisati pismo Ireni,
koja joj je opširno odgovorila o svom radu
.

I sama Irena bila je uhapšena od Nijemaca nakon razaranja Varšavskog geta i bila je mučena, noge su joj slomljene, ali nije odala ni jedno ime od Pokreta otpora. Bila je osuđena na smrt, ali su je spasili članovi organizacije ZEGOTA i skrivala se do kraja rata.

Nakon rata pokušala je spojiti spašenu djecu sa rođacima , ali gotovo svi su ostali siročad, jer je samo oko 1% Židova iz Varšavskog geta preživjelo.

Za vrijeme  komunizma u Poljskoj  Irena je bila nepoznata,  osim veze sa nekoliko spašene djece
koji su je smatrali svojom majkom
. Oni su i organizirali da se Irenu proglasi pravednikom u Yad Vashemu 1965. i da se posadi drvo u njenu čast 1983, čemu  je i sama prisustvovala.

Irena bi možda ostala nepoznata da nije bilo studenata iz Kanzasa i ona im je kazala 3.svibnja   2008. "Vi ste promijenili Poljsku, Vi ste promijenili USA, vi ste promijenili svijet, ja Vas veoma volim".

Irena je umrla 12. svibnja 2008. i pokopana je na Varšavskom groblju, kojega svi posjećuju i odaju joj počast.
                                          Cijeli članak možete pročitati u prilogu.

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članak o Ireni Sandlermht505 Kb