Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

17.1.2020. 10:01
Koncert Lira
 

Koncert u povodu 65. obljetnice Mješovitoga pjevačkog zbora Židovske općine Zagreb Lira

U četvrtak, 16. siječnja 2019. je u  prostorijama muzeja  Mimara  održan koncert  Mješovitoga pjevačkog zbora Židovske općine Zagreb Lira.  Koncertom je obilježena 65. godišnjica rada ovog izuzetnog zbora koji je okupljao generacije naših članova i obišao cijeli svijet svojim izuzetnim kvalitetnim programima.

Concert on the occasion of the 65th anniversary of the Zagreb Lira Jewish Singing Choir 

On Thursday, January 16, 2019, a concert of the Zagreb Lira Jewish Community Mixed Choir was held on the premises of the Mimara Museum. The concert marks the 65th anniversary of the work of this extraordinary choir, which brought together generations of our members and toured the world with their exceptional quality programs. 


Zbor Lira osnovan je 1954. godine u Židovskoj općini Zagreb  te je u programu imao  židovske sinagogalne, jidiš, sefardske romance i hebrejske folklorne arije,  ali i hrvatske  folklorne pjesme  kao  i skladbe domaćih i stranih autora  i prigodne napjeve.

Zborom su dirigirali renomirani i nagrađeni umjetnici  Emil Cossetto, dirigent i skladatelj, koji je  zbor vodio 44 je godine;Tomislav Uhlik,profesor muzičke akademije , koji je zbor vodio 4 godine, i  dirigent  Robert Homen, profesor na Muzičkoj akademiji, koji je  bio je dirigent i opere HNK. 

Zbor je gostovao širom svijeta s velikim uspjehom, dobitnik je brojnih nagrada, a na natjecanjima zborova srebrnih i zlatnih  plaketa.  Lira  od 2008. sudjeluje na bijenalnom međunarodnom glazbenom"memorijalu Emil Cossetto".  

Organizaciji putovanja i nastupa veliki je doprinos dao  Mišo Montiljo kao i drugi pregaoci i zaljubljenici u židovsku glazbenu baštinu.

Zbor Lira je odigrao i veliku ulogu u društvenom životu Židovske zajednice, osobito nakon Holokausta kada su se tek okupljali preživjeli Židovi.  On je imao nenadoknadivu kohezivnu ulogu i doprinijelo širenju optimizma,  solidarnosti i prijateljstva kojeg  se neki stari članovi još danas sa sjetom sjećaju.