Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

4.9.2009. 17:30
Britanski "Schindler" susret će se sa djecom koju je spasio
 

Britanski vojni heroj Nicholas Winton, koji je pomogao evakuaciju stotina židovske djece iz Čehoslovačke ( okupirane od nacista prije II. svjetskog rata),
sastati će s onima koje je spasio od logora smrti
.

Winton (koji će imati 100 godina u svibnju ove godine) radio je kao broker (stockbroker) u Londonu, kada je 1938. godine posjetio prijatelja u Pragu i uočio opasnost neposredne nacističke invazije.

Sakupio je ekipu koja je organizirala vlak iz Praga i također je organizirao obitelji koje će primiti djecu u Engleskoj nakon operacije "Chech Kindertransport".

On je uspio da u osam vlakova preveze 669, petežno židovske djece, preko Njemačke u Englesku. Deveti vlak sa 250 djece nikada nije napustio Prag jer je započeo rat, i nijedno od te djece nije više nikada viđeno.

Wintonovo ratno djelovanje ostalo je tajno godinama sve dok njegova žena Greta nije našla detaljni opis i dokumente  1988. godine.  On nije čak ni njoj rekao o svojoj ulozi,  zbog koje je sada nazvan "Engleski Schindler"..

Ovaj tjedan će se u Londonu Winton sastati sa nekim od danas ostarjele "Wintonove djece" kada će oni doći vlakom na stanicu "Liverpool Street",  ponavljajući  tako put kojega su poduzeli prije 70 godina.

"Winton vlak" u kojemu ima 174 osobe, od kojih je 22 preživjelih iz originalnog vlaka i 64 člana njihove obitelji,  ići će rutom iz 1939.- od Praga  preko Njemačke i Nizozemske za London . Neka od djece će se kasnije priključiti vlaku.

Taj vlak i njegov  put je jedan od znakova Češke zahvalnosti "Englezu" koji je spasio djecu, uključujući i njegov spomenik postavljen na glavnoj željezničkoj stanici u Pragu.

  

Naziv dokumenta (Document name)Tip (Type)Download
članakmht135 Kb
članak 2mht167 Kb