Gdje sam? Skip Navigation Links Vijesti i arhiva

Novosti News

20.9.2009. 22:58
Roš HaŠana 5770 u Sarajevu
 

Na ljubazni poziv židovske zajednice u Bosni i Hercegovini, otputovali smo u Sarajevo da zajedno proslavimo našu Novu Godinu.

O toj odlično organiziranoj i gostoljubivoj zajednici potrebno je napisati nekoliko podataka.

Židovska općina u Sarajevu je prije Holokausta imala oko 11.500 članova: aškenaza (općina osnovana 1879),  koji su izgradili sinagogu 1902. godine i sefarda porijeklom iz španjolske (dokumenti iz 1557), oni su izgradili četiri sinagoge u Sarajevu.

U holokaustu je stradala gotovo cijela zajednica, a veliki broj preživjelih je emigrirao u Izrael nakon osnivanja, tako da je ostalo oko 1.300 Židova. No novi rat devedesetih je doveo do novih izbjeglica tako da danas općina ima oko 750 članova.

Molitvu, kao i  "bar micva",  prvi  nakon 50 godina, vodio je Eliezer Papo (živi u Izraelu, ali je našeg porijekla), općina nema svog rabina. Imaju poteškoće s povratomm otete imovine, a nije još ni donesen Zakon.

Najprije je večernja služba bila u prepunoj Kal Vježu (Muzeju Jevreja od 1966) u zgradi sefardske sinagoge u Sarajevu, a nakon toga je nastavljen erev u velikoj sali Jevrejske opštine.

U subotu je služba održana u prepunoj sinagogi (aškenaškoj), izgrađenoj 1902, kojoj je 1933.  dograđena zgrada za administraciju  i rabina, a 1964. je pregrađena po visini, tako da je prizemlje osposobljeno za društveni život zajednice : kuhinja (i za građanstvo), sala, biblioteka itd.. Imaju ambulantu sa liječnikom i sestrom, te dobro organiziranu terensku službu ( 25 volontera) i kućnu njegu.

Veoma je aktivna omladina, koja je dugo boravila u Izraelu (za vrijeme rata), a
Ženska sekcija (Bohorete)i društvo Benevolencija su veoma dobro organizirane.
Općina ima  Predsjedništvo
i Skupštinu, a članovi ( i bračni partneri ne-Židovi) imaju ista prava pa i biračka.

Organizirana je posjeta Muzeju Jevreja u kojemu je izložba iz povijesti i kulture Židova, ali i izložba o pravednicima iz BiH sa slikama iz odlične knjige Lea Taubera. Posjetili smo i poznati Zemaljski muzej u Sarajevu i vidjeli sarajevsku Hagadu.

Posebno smo se sastali sa rukovodstvom općine i dogovarali o zajedničkoj suradnji za Holokaust preživjele i učlanjenje u organizaciju EUAS ( European Association of Holocaust survivors).

Susreli smo stare priijatelje iz cijele nekadašnje Jugoslavije,  uživali u druženju i gostoprimstvu,  razmijenili iskustva i dobili pa i kupili ( osobito Mira Altarac) brdo knjiga.